Izgonirea lui Adam din Rai reflectată in mistica liturgică a Postului Mare

de | mart. 14, 2021

Cu duminica de astăzi, numită a Izgonirii lui Adam din Radi, comunitățile euharistice ale răsăritului creștin încep un pelerinaj ascetic și liturgic ce are ca țintă participarea mistică a credincioșilor la jertfa și Învierea lui Hristos.

Într-o meditație de mare profunzime mistică, Cuviosul Siluan Athonitul a valorificat într-un mod unic imaginea lui Adam tânguindu-se în fața ușilor închise ale Raiului:

Adam, părintele intregii lumi, a cunoscut în rai dulceața iubirii lui Dumnezeu și de aceea, atunci când pentru pacat a fost izgonit din Rai și a pierdut iubirea lui Dumnezeu, a suferit amarnic și cu geamăt mare suspina în toata pustia. Sufletul lui era chinuit de un gand: Am intristat pe Dumnezeu pe Care Il iubesc. Nu-i parea rau atat de Rai si de frumusețea lui, cât de faptul de a fi pierdut iubirea lui Dumnezeu, care în fiece clipă și nesaturat atrage sufletul spre Dumnezeu.
Așa tot sufletul care a cunoscut pe Dumnezeu prin Duhul Sfant, dar mai apoi a pierdut harul, face experienta chinului lui Adam. Sufletul e bolnav și îi pare tare rău atunci când întristează pe Domnul Cel Preaiubit.
Adam tânjea pe pamant și suspina cu amar, și pamantul nu-i mai era drag. Suspina după Dumnezeu și graia:
Sufletul meu tanjeste dupa Domnul și Il caut cu lacrimi. Cum să nu-L caut? Cand eram cu El, sufletul meu era vesel și liniștit, și vrajmașul n-avea intrare la mine; dar acum duhul cel rău a pus stăpânire pe mine, și el tulbură și chinuie sufletul meu, de aceea sufletul meu tanjeste dupa Domnul pana la moarte; duhul meu se avanta spre Dumnezeu si nimic de pe pamant nu ma poate veseli, si sufletul meu nu vrea sa se mângâie cu nimic, ci vrea sa vadâ din nou pe Domnul și sa se sature de El. Nu-L pot uita nici măcar pentru un singur minut și sufletul meu se chinuie dupa El, si de multimea intristarii plang cu suspine: Miluiește-mă, Dumnezeule, pe mine zidirea ta cea căzută!
Evanghelie și Liturghie
Evanghelie și Liturghie
Izgonirea lui Adam din Rai reflectată in mistica liturgică a Postului Mare
Izgonirea lui Adam din Rai reflectată in mistica liturgică a Postului Mare
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/ioanbizau/" target="_self">Pr. Prof. Ioan Bizău</a>

Pr. Prof. Ioan Bizău

Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Realizator al emisiunilor „Cult și Cultură” și „Evanghelie și Liturghie” la Radio Renașterea.

Mai multe

Semnul Sfintei Cruci

Semnul Sfintei Cruci

Semnul Sfintei Cruci este cel mai frecvent act liturgic creștin, atât în ceea ce privește cultul divin public, cât și cel particular. Toți creștinii botezați, clerici și mireni, au dreptul și datoria de a se însemna cu semnul Crucii. De asemenea, trebuie menționat și...

Evlavia creștină

Evlavia creștină

Evlavia, alături de dragoste și credință, este o virtute definitorie pentru viața creștină. Un om evlavios este un om ce își măsoară faptele, cuvintele și gândurile spre a plăcea lui Dumnezeu întru toate. Omul evlavios este, fără de îndoială, un om religios, un om...

Sfânta Sofia, modelul mamelor creștine

Sfânta Sofia, modelul mamelor creștine

Sfânta Sofia este un model pentru orice mamă creștină. Ea este pomenită în calendarul creștin în data de 17 septembrie, alături de cele trei fiice ale sale. Sofia era o tânără creștină care trăia în Italia, la Roma, în timpul împăratului păgân Adrian (117-138). S-a...