Izvorul Tămăduirii, Hramul Mănăstirii Salva din Țara Năsăudului

de | mai 3, 2019 | Actualitatea religioasă

Vineri, 3 mai 2019, de Praznicul Izvorului Tămăduirii, mănăstirea de maici din comuna bistrițeană Salva şi-a serbat hramul. Sute de credincioși din Țara Năsăudului, dar și din alte zone ale județului Bistrița-Năsăud, mulți îmbrăcați în straie populare, alături de autorități locale și județene, au luat parte la Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu un numeros sobor de preoți, pe o scenă special amenajată în curtea așezământului monahal.

Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, arhim. Dumitru Cobzaru (ascultă interviul acordat cu acest prilej), consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul Nasaudului, pr. Ioan Dâmbu, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, duhovnicul mănăstirii, protos. Mihail Nagy, alături de alți preoți din împrejurimi.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Maica Domnului revarsă asupra lumii mare milă”, îndemnându-i pe cei prezenti să devină împlinitori ai cuvântului lui Dumnezeu și mărturisitori în societate.

În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul l-a hirotonit  întru diacon pe tânărul teolog Ionuț Chira, pedagog al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Răspunsurile liturghice au fost date de corul maicilor, împreună cu Grupul Psaltic „Kyrios” de la Brașov, dirijat de Ioan Ion. De asemenea, corul bisericii din Salva a interpretat mai multe pricesne pascale.

La final, duhovnicul mănăstirii, protos. Mihail Nagy, i-a multumit Ierarhului pentru purtarea de grijă și binecuvântare. Totodată, ÎPS Andrei a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor prezenți, mulți dintre ei îmbrăcați în frumoasele straie specifice zonei Năsăudului.

Mănăstirea de la Salva a fost ctitorită în 1994 cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, la dorinţa credincioşilor din zonă. La început a fost ridicată o biserică mică pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”. Biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că, în 1994, Mitropolitul Bartolomeu a pus piatra de temelie pentru ridicarea altei biserici, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, sfinţită în 2013 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi. Aşadar, Mănăstirea are trei hramuri: „Izvorul Tămăduirii”, sărbătorit în vinerea de după Paşti, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” (24 iunie), precum şi „Sfinţii Martiri Năsăudeni – Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu”, pomeniți în calendar  în 12 noiembrie.

La mănăstirea Salva vieţuiesc 20 maici, conduse de maica stareță, stavrofora Emanuela Moisa. Pe lângă programul duhovnicesc de rugăciune, călugăriţele desfășoară activităţi administrative și se îndeletnicesc cu confecţionarea de veşminte preoţeşti și pictarea icoanelor, având atelier de pictură, precum și cabinet stomatologic.

Mai multe fotografii AICI

Vineri, 3 mai 2019, de Praznicul Izvorului Tămăduirii, mănăstirea de maici din comuna bistrițeană Salva şi-a serbat…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Vineri, 3 mai 2019

 

Ultimele articole

Sfințirea capelei mortuare din Cămărașu

Sfințirea capelei mortuare din Cămărașu

Comunitatea ortodoxă din Cămărașu, Protopopiatul Cluj I, a fost binecuvântată sâmbătă, 28 mai 2022, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Cu acest prilej, de la ora...

Ion Agârbiceanu – scriitor român

Ion Agârbiceanu – scriitor român

Ion Agârbiceanu s-a născut la data de 12 septembrie 1882 în satul Cenade, în apropiere de Blaj. A moștenit de la părinții săi darul pentru a scrie povești remarcabile. Tatăl său era pădurar, om cu dragoste de carte, era abonat la multe ziare și reviste ale vremii, iar...

Sfințirea capelei mortuare din Cămărașu

Sfințirea capelei mortuare din Cămărașu

Comunitatea ortodoxă din Cămărașu, Protopopiatul Cluj I, a fost binecuvântată sâmbătă, 28 mai 2022, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Cu acest prilej, de la ora...

Spectacol folcloric caritabil „Salvăm biserica lui Mihai Viteazul!”

Spectacol folcloric caritabil „Salvăm biserica lui Mihai Viteazul!”

Mai multe instituții de cultură clujene s-au alăturat campaniei de salvare a bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul clujean Lujerdiu, ctitorie a lui Mihai Viteazul, edificată în jurul anului 1600. Astfel, vineri, 27 mai 2022, a fost organizat un...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Dej

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Dej

Clericii din Protopopiatul Ortodox Dej s-au reunit joi, 26 mai 2022, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de Sfânta Liturghie, fiind săvârșită în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Dej, în sobor de preoți, în frunte cu...