Joia Mare la Catedrala Mitropoltană din Cluj-Napoca

de | apr. 28, 2016 | Actualitatea religioasă

Sute de clujeni au participat în Joia Mare la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, în Catedrala Mitropolitană. Slujba a început la ora 8:00 și a fost una specială, pentru că amintește de Cina cea de Taină, care a avut loc acum mai bine de 2000 de ani, când Hristos a instituit Sfânta Euharistie. În cadrul ei, Înaltpreasfințitul Andrei a sfințit Paștile, pe care credincioșii le vor putea primi în noaptea de Înviere. Tot astăzi, în cadrul Proscomidiei, s-a scos un Agneţ special din care se pregătește Sfânta Euharistie pentru împărtăşirea bolnavilor şi a pruncilor nou-botezaţi, în timpul întregului an.

La momentul predicii, Mitropolitul Clujului a spus că Mântuitorul Hristos ne cheamă, prin propriul exemplu, pe calea smereniei:

La finalul Liturghiei a avut loc rânduiala spălării picioarelor. Înaltpreasfințitul Andrei, încins cu un ştergar, a spălat picioarele a doisprezece preoți și diaconi, în fața Sfântului Altar, urmând astfel exemplul Mântuitorului Hristos, care, înainte de Cina cea de Taină, în smerenia-I desăvârşită, a spălat picioarele ucenicilor. Acest ritual, ce se obișnuiește a avea loc în Joia Mare în unele mănăstiri din țară, este o pildă de dragoste și un îndemn dumnezeiesc la smerenie și iubirea aproapelui.

Ultimele articole

Sfinţii Împărați Constantin și Elena, cinstiţi la Mănăstirea Dobric

Sfinţii Împărați Constantin și Elena, cinstiţi la Mănăstirea Dobric

Mănăstirea Dobric și-a sărbătorit hramul istoric, în ziua prăznuirii Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sâmbătă, 21 mai 2022, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și...