Jorge Manrique – Stihuri la moartea tatălui său

de | feb. 8, 2022

Viața lui Jorge Manriqueeste puțin cunoscută. Se bănuiește că s-ar fi născut în jurul anului 1440.

Există mărturii potrivit cărora Manrique a aparținut Ordinului religios al Apostolului Iacob, participând la Reconquista spaniolă împotriva arabilor. De altfel, sfârșitul său timpuriu a survenit pe câmpul de luptă, în 1479. Poemul Stihuri la moartea tatălui său, cu un număr (simbolic) de patruzeci de strofe, a făcut din Jorge Manrique primul poet liric spaniol de renume.

Stihurile sunt un omagiu poetic adus Maestrului Don Rodrigo Manrique, tatăl poetului, o elegie sau un soi de imn mortuar ce cântă viața, onoarea, virtuțile și trecerea în veșnicie, cu înțelepciune și seninătate creștină, inspirându-se din tradiția medievală a genului, dar și din Ecclesiastul biblic. Manrique construiește textul plecând de la idei generale despre viață și moarte, care nu estesfârșitul absolut, ci trecerea ce vine să împlinească viața de pe pământ în cea din cer. Poetul castilian stabilește o clară distincție între vieți, pe lângă cea trecătoare și cea veșnică, adăugând o a treia viață, aceea a dăinuirii în memoria celorlalți.

Poemul este o bijuterie a liricii spaniole, în care autorul reunește înțelepciunea de veacuri a neamului său și lecția propriei vieți, de cavaler și trubadur, creând o lume autentică.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Jorge Manrique – Stihuri la moartea tatălui său
Loading
/

DISTRIBUIE

Emisiuni recente

Calea de la om la Dumnezeu | Duminica a 5-a după Paști

Calea de la om la Dumnezeu | Duminica a 5-a după Paști

Ev. Ioan 4, 5-42; Convorbirea lui Iisus cu femeia samarineancă „Deci a venit la o cetate a Samariei, numită Sihar, aproape de locul pe care Iacov l-a dat lui Iosif, fiul său; Şi era acolo fântâna lui Iacov. Iar Iisus, fiind ostenit de călătorie, S-a aşezat lângă...

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P5

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P5

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00.   Focul apare ca element transformator la...