Judecătorul Cristi Danileț, în fața elevilor de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”

de | oct. 19, 2023

Judecătorul Cristi Danileț s-a întâlnit la începutul acestei săptămâni cu elevii Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, nivel liceal. Invitatul a purtat discuții cu tinerii despre importanța legilor pentru libertatea oamenilor, interdicțiile în ceea ce privește violența fizică și drogurile, gesturile intime nepermise, libertatea de exprimare și limitele ei.

„Cum săptămâna nici nu a început bine și am avut la Tribunal cazuri penale cu minori care sunt acuzați că au comis fapte foarte grave în județ, am profitat de această ocazie să le spun elevilor cum se va schimba viața celor care au trecut de partea fărădelegii și au ajuns în fața judecătorilor”, a afirmat Cristi Danileț.

Potrivit directorului Colegiului, pr. Liviu Vidican-Manci, educația juridică e importantă pentru fiecare actor social, copil, adolescent, tânăr sau adult. A-ți cunoaște drepturile și obligațiile e o datorie nu o opțiune. Cu toate acestea, mulți dintre noi cunoaștem legislația la nivel superficial, iar adolescenții și tinerii se concentrează doar pe drepturi, ignorând adesea importanța regulilor și a responsabilităților.

Astfel, invitatul a prezentat mai mult spețe, care au reliefat cât de ușor se poate, din neatenție, ignoranță sau teribilism, să se facă rău celor din jur. „Lumea nu are doar oameni bine intenționați, harnici și concentrați pe bună rânduială. Mulți sunt puși pe nelegiuri, iar minorii sunt printre cele mai expuse persoane. Drogurile și agresiunile sexuale fac ravagii la această vârstă, motiv pentru care lectorul nostru i-a îndemnat pe elevi să fie atenți și să evite anturajele ce le pot distruge viața. Elevii au fost foarte receptivi și au adresat nenumărate întrebări”, a adăugat pr. Liviu Vidican-Manci.

Zilele viitoare, judecătorul Cristi Danileț se va întâlni și cu elevii de gimnaziu, clasele a VII-a și a VIII-a.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Un nou site dedicat persoanelor cu hemofilie din România

Un nou site dedicat persoanelor cu hemofilie din România

A fost lansat un nou site dedicat comunității persoanelor cu hemofilie din România. Site-ul www.desprehemofilie.ro,  dezvoltat de Roche România, se adresează copiilor și adulților cu hemofilie, precum și oamenilor din mediul acestora, care își doresc să fie informați...

Jocul terapeutic REThink Life Game, lansat la UBB

Jocul terapeutic REThink Life Game, lansat la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai lansează luni, 4 martie, jocul terapeutic REThink Life Game,  un joc terapeutic 3D care se folosește de psihologie pentru a antrena abilități specifice de reglare emoțională. Evenimentul o va avea ca invitat pe prof. univ. dr. Oana David,...