Județul Cluj s-a îmbogățit cu încă un titlu de Tezaur Uman Viu

de | iul. 15, 2022

Prin dosarul întocmit de specialiștii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), cărbunarul Iosif Bordea din localitatea clujeană Muntele Rece, comuna Măguri-Răcătău, a fost desemnat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, Tezaur Uman Viu.

„Iosif a Mițului din Muntele Rece”, așa cum îl știu sătenii, are 64 de ani și duce mai departe meșteșugul de „a face cărbunare”, ajutat de soția lui, Ileana. A învățat în ținerețe, alături de tatăl și bunicul său. Puținii căuaci care mai sunt activi în zonă își aduc cărbunii de la el, astfel, contribuția cărbunarului este extrem de importantă la desfășurarea și menținerea în timp a activității fierăriilor din zonă. Cărbunarul și-a crescut cei nouă copii practicând acest meșteșug. Este singurul cărbunar cu activitate constantă în zonă, susținând implicit activitatea fierăriilor de pe aria comunelor Măguri Răcătău și Gilău, ateliere care și ele sunt în pericol de dispariție, arată reprezentanții CJCPCT Cluj.

 

Alături de cărbunarul clujean Iosif Bordea au primit titlul de Tezaur Uman Viu alți 14 păstrători și continuatori ai tradițiilor românești, la nivel național.

 1. Andrei Gheorghe – jud. Iași (prelucrarea lutului)
 2. Bacea Nicolae – jud. Bistrița-Năsăud (prelucrarea pieilor și blănurilor – cojocărit)
 3. Balâc Liviu – jud. Buzău (prelucrarea lemnului – realizare icoane din lemn)
 4. Bordea Iosif – jud. Cluj (cărbunărit)
 5. Borza Petru – jud. Hunedoara (prelucrarea lutului – olărit)
 6. Băbu Maria – jud. Gorj (alimentație, tehnici de pregătire alimentară)
 7. Cojocariu Aurica – jud. Botoșani (prelucrare fibre și fire textile)
 8. Comăneciu Neculai – jud. Bacău (prelucrarea lemnului)
 9. Hotopilă Ileana – jud. Suceava (pictură cu ceară pe coaja ouălor)
 10. Ilyés Mihály – jud. Harghita (prelucrarea lutului)
 11. Istvanfi Gheza – jud. Satu Mare (prelucrarea lutului – olărit)
 12. Lungociu Angelica – jud. Brașov (instalații de tehnică populară – vâltoare)
 13. Nagy Margareta – jud. Mureș (prelucrarea lemnului, împletitul vegetalelor)
 14. Olivotto Viorica – jud. Argeș (cusături și țesături populare)
 15. Șușca Vasile – jud. Maramureș (realizare obiecte cu utilizare rituală – măști populare)

Cei care primesc această distincție transmit, prin talentul și efortul lor, un anumit element de patrimoniu cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților. Pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial, programul face parte din măsurile luate de Ministerul Culturii privind protejarea patrimoniului cultural imaterial și urmărește identificarea și recunoașterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale, în cadrul comunităților din care fac parte. Titlul de TEZAUR UMAN VIU este viager, personal și netransmisibil și se acordă pentru România de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

Asociația Corală Regală Transilvană, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită sâmbătă, 27 aprilie 2024, ora 18:00, la evenimentul „Armonii sacre de primăvară. Corala...

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la evenimentul destinat comemorării Genocidului armean, care va avea loc...