Julius Axelrod – un alt fel de medic

de | mai 30, 2022 | Personalitatea zilei, Biografii, Documentare

Julius Axelrod a fost un cercetător american care a găsit leacul multor boli. A descoperit o substanță de analgezic care nu pune în pericol sănătatea ( substanță folosită și astăzi în medicină). A descoperit o enzimă care ajută în tratarea hipertensiunii și a schizofreniei și a primit Premiul Nobel pentru că a contribuit semnificativ în progresul neuroștiinței.

Julius Axelrod s-a născut la data de 30 mai 1912 în New York. Provine dintr-o familie de imigranți evrei din Polonia.

Axelrod și-ar fi dorit să devină medic, dar a fost respins la admitere la medicină de fiecare dată când a încercat, așa că a ales o altă cale, apropiată medicinii: biologia și științele naturii. În anul 1933 a obținut diploma de licență în Biologie și Științe la Universitatea din New York, apoi diploma de master în anul 1941, de la aceiași Universitate și doctoratul în anul 1955 de la Universitatea din Washington.

În perioada 1933-1935  a fost asistent de laborator la departamentul de bacteriologie a Facultății de Medicină din New York. În perioada 1935-1946 a fost chimist în laboratorul de Igienă Industrială. Aici a testat suplimentele de vitamine care se adăugau în mâncare. Pentru că ziua trebuia să meargă la servici, a fost nevoit să participe la cursurile de master noptea. De asemenea și-a pierdut vedearea la un ochi în urma unui accident de laborator.  În perioada 1946-1949 a fost cercetător asociat la Goldwater Memorial Hospital. În această perioadă coordonatorul său, profesorul Brodie l-a îndrumat să studieze felul în care funcționează analgezicele. În anii 1940 aspirina le cauza utilizatorilor o circulație a sângelui mai dificilă. Axelrod și Brodie au descoperit substanța care cauza acest simptom. Au recomandat ca substanța să fie înlocuită cu paracetamol.    În 1949-1950  a fost chimist asociat la secția de farmacologie chimică la Institutul Național al Inimii din Bethesda. În această perioadă a studiat efectele cafeinei asupra corpului uman, a adrenalinei și al altor substanțe. În 1950 a fost promovat chimist, iar în 1953 chimist senior.

În anul 1954 Julius Axelrod s-a mutat la Institutul Național al Sănătății Minții, în Laboratorul  de Știință Clinică. În următorii doi ani s-a concentrat pe activitatea hormonilor neurotransmițători, cercetare care i-a adus mai târziu Premiul Nobel.  Cercetarea sa a pornit de la descoperirea lui Ulf von Euler, epinefrina, hormonul care este responsabil de răspunsul de autoapărare numit și mecanismul de „luptă sau fugi” („fight or flight” în engleză). Julius Axelrod a descoperit o enzimă care poate neutraliza epinefrina. De asemenea a teoretizat cum epinefrina este ținută de țesut într-o stare inactivă și a arătat felul în care este eliberată atunci când corpul are nevoie de ea. Aceste descoperiri au fost cheia pentru a înțelege mai bine cum funcționează sistemul nervos. De asemenea noua enzimă s-a dovedit utilă în tratarea hipertensiunii și a schizofreniei.

În anul 1970 a împărțit Premiul Nobel împreună cu Ulf von Euler și Sir Bernard Katz. Descoperirile celor trei au adus contribuiții uriașe felului în care înțelegem sistemul nervos.

Axelrod spune că satisfacția lui cea mai mare este să fie implicat în descoperirea tratamentului care ușurează durerea și suferința depresiei.

A continuat să cerceteze pentru tratamente noi până când s-a pensionat în anul 1984. A trecut la cele veșnice în data de 29 decembrie  2004.

Julius Axelrod, prin cercetările sale a adus bogate contribuții felului în care înțelegem sistemul nervos și a descoperit tratamente pentru multe boli. Chiar dacă a fost respins de Universitățile de medicină, a ajuns să primească Premiul Nobel pentru categoria „medicină și fiziologie”.  Chiar și dânsul se mira într-un interviu despre „ciudățeniile vieții”, când vrei să faci un lucru, dar Viața îți rezervă ceva mai bun.

 

 

Surse:

https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1970/axelrod/biographical/

https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1970/euler/facts/

https://viataverdeviu.ro/raspunsul-lupta-sau-fugi-sau-ce-este-de-fapt-stresul

https://www.britannica.com/biography/Julius-Axelrod

https://en.wikipedia.org/wiki/Julius_Axelrod

https://www.youtube.com/watch?v=fbUva3BX_KI

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Julius Axelrod - un alt fel de medic
Julius Axelrod - un alt fel de medic
/
Sfântul Corbinian din Freising | Ierom. Grigorie Benea

Sfântul Corbinian din Freising | Ierom. Grigorie Benea

Vreme de 1000 de ani, Apusul și Răsăritul au fost unite în aceeași credinţă creștină. Creștini din Spania sau Galia puteau merge în pelerinaj la Locurile Sfinte și să se simtă la fel de acasă într-o biserică greacă sau siriană ca în bisericile din ținuturile lor de...

In Memoriam Karl Christian Vasilij Felmy († 8 iulie 2023)

In Memoriam Karl Christian Vasilij Felmy († 8 iulie 2023)

„Și iată-mă ortodox. Nici nu mai știu de când”. Karl Christian Felmy, 2010. În seara zilei duminicii din 9 iulie 2023 am aflat cu tristețe că diaconul Vasilij Karl Christian Felmy, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați teologi ortodocși contemporani, s-a mutat...

Adormirea Maicii Domnului Elemente constitutive ale icoanei | Marcel Munteanu

Adormirea Maicii Domnului Elemente constitutive ale icoanei | Marcel Munteanu

Cinstirea pe care Biserica creştină ortodoxă i-a închinat-o Fecioarei Maria poate fi sintetizată în cuvintele Sfântului Maxim Mărturisitorul: „Ascultaţi toate neamurile şi plecaţi urechea, locuitori ai pământului. Veniţi toţi credincioşii şi adunaţi-vă toţi prietenii...