La Cluj-Napoca, noul an școlar 2019-2020 a început în biserică. Elevii, părinții si profesorii s-au rugat alături de Mitropolitul Andrei

de | sept. 9, 2019

Luni, 9 septembrie, în prima zi a anului școlar 2019-2020, începând cu ora 12:00, atât elevii de la Seminarul Teologic Ortodox, cât și ceilalți elevi ai școlilor din Cluj-Napoca, alături de părinți, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean și profesori, au participat la slujba de Te Deum săvârșită, conform tradiției, la fiecare început și sfârșit de an școlar, în Catedrala Mitropolitană din municipiu.

Slujba de Te Deum a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care: consilierul cultural al Arhiepiscopiei, preotul Bogdan Ivanov, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, inspectorul de religie al județului Cluj, pr. Marian Sidon, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, preotul prof. Liviu Vidican-Manci, și duhovnicul Seminarului, arhimandritul Samuel Cristea.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Seminarului Teologic Ortodox, dirijat de preotul profesor Petru Stanciu.

După ce a rostit o rugăciune de binecuvântare pentru elevi și profesori, Părintele Mitropolit Andrei le-a dat celor prezenți câteva îndemnuri și le-a urat succes în noul an școlar ce tocmai a început.

Vorbind despre dascăli, Mitropolitul Andrei a amintit cuvintele Sfântului Antonie cel Mare, care spunea: „Cel ce poate îmblânzi pe cei neînvățați, ca să iubească învățătura și îndreptarea, făcător de oameni trebuie să se numească”.

Apoi, adresându-se copiilor, Ierarhul a subliniat importanța învățăturii și i-a încurajat în a se desăvârși, devenind pilde pentru ceilalți, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel din Epistola întâia catre Timotei: „Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția”.

 

La slujba de Te Deum a fost prezent și prefectul județului Cluj, ing. Ioan Aurel Cherecheș, care și-a manifestat bucuria începerii anului școlar în biserică.

Mă bucur șă vin în Catedrală și să văd atât de mulți tineri, este o priveliște extraordinară. Mă bucur să constat că și în rândul tineretului este atâta deschidere și apreciere față de Biserica noastră. Nu pot decât să fiu mândru de acest lucru, să vă încurajez să veniți cât mai des, să fiți cât mai aproape de Dumnezeu, și nu în ultimul rând, vă urez mult succes în noul an școlar.”, a mărturisit prefectul județului Cluj, ing. Ioan Aurel Cherecheș.

De asemenea, inspectorul școlar general adjunct al ISJ Cluj, prof. Mariana Pop, a vorbit despre rolul și importanța Bisericii, a familiei și a dascălilor în educarea și creșterea copiilor.

„Prin botez am încredințat fiecare copil Bisericii noastre. Primii ani ai educației creștine aparțin familiei, unde rolul cel mai important îl au bunicii, părinții și în mod special – mama. Începând cu primii pași făcuți într-o unitate de învățământ, copiii sunt dați din nou spre pregătire – cadrelor didactice -, pentru a le transmite cunoștințe, pentru a le dezvolta competențe, iar spre pregătire în ale credinței – profesorilor de religie.”, a spus directorul general adjunct, prof. Mariana Pop.

Slujba de Te Deum, oficiată în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, a devenit deja o tradiție în Arhiepiscopia Clujului, și are ca scop binecuvântarea cadrelor didactice și a elevilor la început de an școlar.

Citește și Deschiderea noului an școlar 2019-2020, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca 

Mai multe fotografii AICI  

Foto credit: Darius Echim

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...