Lacrimi de întristare în Parohia Brebeni din Protopopiatul Lăpuş

de | nov. 22, 2015

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, duminică, 22 noiembrie 2015, Sfânta Liturghie arhierească în Parohia Brebeni din Protopopiatul Lăpuş, înconjurat de un sobor de preoţi, diaconi şi ieromonahi, din care au făcut parte pr. dr. Florin Stan, Protopopul Lăpuşului, pr. Ioan Ciceu, fost protopop al Lăpuşului, protos. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiţa. Au fost prezenţi la Sfânta Liturghie credincioşi din parohie, dar şi din alte parohii învecinate sau mai îndepărtate, a precizat Andrei Fărcaş.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a evidenţiat învăţăturile duhovniceşti ce reies din Pericopa Evanghelică citită astăzi în cadrul Sfintei Liturghii şi care a prezentat Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina. Preasfinţia Sa a vorbit despre necesitatea pregătirii pentru întâmpinarea sărbătorii Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care se face pe întreaga perioadă a acestui post, din care s-a scurs o săptămână, perioadă în care se află la loc de cinste o sărbătoare foarte importantă, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, prăznuită cu o zi mai devreme, sâmbătă, 21 noiembrie.   Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de preoţi şi teologi din protopopiat.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat slujba prohodului pentru preotul Dan Dorin Găurean, care a trecut la Domnul la vârsta de doar 29 de ani, după patru ani de slujire la sfântul altar al bisericii Parohiei Brebeni.   Tuturor celor prezenţi, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul le-a explicat în ce constă slujba înmormântării unui preot, faţă de un mirean, ce fel de rugăciuni se citesc şi de ce la înmormântarea unui preot este obiceiul, în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, ca să participe un număr cât mai mare de preoţi, care să se roage, împreună cu credincioşii, pentru sufletul celui dispărut. Cu lumânări în mână, preoţi şi credincioşi s-au rugat împreună ca familia şi rudeniile, cei din parohie să treacă peste aceste momente dureroase, când preotul  Dan Dorin Găurean putea avea încă peste patru decenii de slujire în această parohie, dacă un moment aparent banal, dar imposibil de depăşit de medici, nu i-ar fi curmat cursul vieţii pământeşti.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Preasfiţitul Părinte Iustin Sigheteanul a vrobit despre rugăciunile care trebuie să se facă, pe parcursul primului an şi a următorilor şapte ani, pentru cel trecut în viaţa de dincolo, ca cel dispărut trupeşte dintre noi să-şi afle odihna veşnică în cetele drepţilor.

A consemnat pentru Radio Renaşterea jurnalistul Andrei FĂRCAŞ.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA