Lansare de carte la Muzeul Mitropoliei: Biserica Ortodoxă și clerul militar din Monarhia Habsburgică

de | dec. 17, 2022 | Cultură

Muzeul Mitropoliei Clujului a găzduit joi, 15 decembrie 2022, începând cu ora 19:00, lansarea volumului „Biserica Ortodoxă și clerul militar din Monarhia Habsburgică între pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial”. Lucrarea, apărută Editura Presa Universitară Clujeană, aparține istoricului clujean CȘ III. Dr. Mircea Gheorghe Abrudan. Aceasta reprezentă materializarea tipografică a tezei de doctorat, susținută în cadrul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Volumul a fost prezentat  de istoricii și universitarii pr. prof. univ. dr. Gabriel-Viorel Gârdan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și d-na. CȘ II dr. Ioana-Mihaela Bonda de la Institutul de Istorie Ecleziastică „Nicolae Bocșan” al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Invitații s-au referit, în intervențiile lor, la importanța și ineditul temei abordate de istoricul Mircea-Gheorghe Abrudan  și la modelul pe care acest volum trebuie să-l reprezinte pentru cercetarea istoriografică contemporană.

Cel de-al treilea invitat al serii, pr. capelan dr. Emanuel Cășvean, care din obiective pricini nu a mai putut participa la eveniment, a trimis discursul său, iar  conținutul acestuia a fot citit audienței de maiorul Marius Liuțe, purtătorul de cuvânt al Regimentului 50 Rachete Antiaeriene.

Ultimul vorbitor a fost chiar autorul, CȘ III. dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, acesta expunând sintetic parcursul conceperii acestei teze de doctorat și contextul alegerii unei teme inedite, dar foarte necesare istoriografiei românești, atât bisericești cât și „laice”.  A făcut referire la memoria ilustrului și regretatului său dascăl, prof. univ. dr. Nicolae Bocșan, cuvinte de mulțumire adresând și pr. prof. univ. dr. Ioan-Vasile Leb, conducătorul de doctorat.

În continuare, istoricul Mircea-Gheorghe Abrudan a evocat, în scurte medalioane, câteva personalități ale clerului militar românesc din veacul al XIX-lea și începutul secolului XX, excepționale modele de trăire și mărturisire a credinței ortodoxe, mulți dintre acești capelani fiind apreciați și prețuiți inclusiv de către Curtea Imperială. La finalul intervenției sale, autorul a adus cuvenitele mulțumiri celor care au contribuit la reușita cercetării sale, aceleași sentimente de prețuire și recunoștință fiind adresate și publicului prezent la eveniment (în rândul căruia s-au regăsit reprezentanți ai Academiei Române, ai Universității „Babeș-Bolyai”, ai Centrului Eparhial, părinți profesori, protopopi, clerici, istorici, oameni de cultură sau persoane care iubesc istoria).

Seara a fost a înnobilată prin muzică, atmosfera Nașterii Domnului fiind transmisă de cvartetul coral mixt „Synavlia”, format din studenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.La final, ca o surpriză pentru autor și pentru cei din sală, pr. Dănuț Pintea, parohul din Cornești (Protopopiatul Ortodox Huedin), a oferit, prin corul parohial, un moment de colind. Evenimentul a fost moderat de dr. Paul-Ersilian Roșca, directorul Muzeului Mitropoliei Clujului.

Foto credit: Iulia Văleanu

 

Ultimele articole

Mai multe din Cultură
O MIE DE COCORI PENTRU PACE LA MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

O MIE DE COCORI PENTRU PACE LA MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Asociația Para la Inteligencia Social, PLIS, din Fuengirola, Spania, Centrul Cultural Japonez și Centrul de Studii Japoneze...

Spectacolul „Don Quijote”, din nou pe scena Teatrului „Puck”

Spectacolul „Don Quijote”, din nou pe scena Teatrului „Puck”

Una din cele mai recente producții ale Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca, spectacolul „Don Quijote”, după Miguel Cervantes, va avea o reprezentație la sediul instituției duminică, 22 ianuarie, de la ora 12.30. Totodată, sâmbătă, 21 ianuarie, de la ora 11,...

Un număr record de persoane au trecut pragul Muzeului Etnografic

Un număr record de persoane au trecut pragul Muzeului Etnografic

Muzeele Consiliului Județean Cluj au atras, și în 2022, vizitatori din toate colțurile lumii Muzeele subordonate Consiliului Județean Cluj au reprezentat, și în anul 2022, una dintre atracțiile principale atât pentru publicul clujean, cât și pentru turiști din alte...