Lansare de carte la Protopopiatul Cluj II

de | mai 15, 2019

Marți, 14 mai 2019, la Centrul Eparhial s-a desfășurat întâlnirea de lucru a preoților din Protopopiatul Ortodox Cluj II, în cadrul ședinței administrative lunare. Evenimentul a debutat la ora 10.00 cu săvârșirea slujbei Tedeumului în Paraclisul Seminarului Teologic Ortodox și a continuat cu ședința preoțească desfășurată în sala ,,Episcop Nicolae Ivan”.

În prima parte a întâlnirii, părintele protopop Alexandru-Constantin Ciui, a adus în atenția preoților clujeni câteva activități din sectoarele administrativ, pastoral-misionar și cel cu tinerii. S-a făcut o scurtă evaluare a impactului pe care l-a avut în Cluj-Napoca Concursul Național Cultural-Artistic:  ,,Hristos, sufletul satului meu” și a fost evidențiat proiectul ,,Veșnicia s-a născut la sat” realizat de tinerii Parohiei ,,Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou”  în parteneriat cu elevii Colegiului Național Pedagogic ,,Gheorghe Lazăr”, sub coordonarea părintelui Iacob Cismaș și a doamnei profesoare Ionița Timiș, proiect câștigător la nivelul Arhiepiscopiei Clujului.

Au fost felicitați în cadrul ședinței și preoții Vasile Raus și Gheorghe Braica cu ocazia retragerii din activitate prin pensionare precum și cei nou veniți care vor continua activitatea pastorală în Cluj-Napoca: părintele Dan Cismaș, ca preot paroh al Parohiei ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul Mănăștur, părintele Dorel Gălan, ca preot paroh al Parohiei ,,Sfântul Gheorghe” din cartierul Grigorescu și părintele Daniel Crișan ca preot slujitor al aceleași parohii.

În partea a doua, în cadrul întâlnirii a fost prezentată cartea ,,Spiritualitate, memorii și istorie”,  tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, apărută la Editura Renașterea în acest an, avându-l ca autor pe părintele Gheorghe-Dragoș Braica.

Au fost invitați cu această ocazie și au vorbit despre carte părintele profesor Ioan Chirilă, Președintele Senatului Universității ,,Babeș-Bolyai”, cel care a prefațat această lucrare, profesorul universitar Dumitru Vâlcan, directorul Editurii Renașterea, părintele Cătălin Pălimaru și autorul cărții, părintele Braica. Vorbind despre carte, părintele profesor Ioan Chirilă i-a îndemnat pe preoții prezenți să nu neglijeze scrisul, această preocupare impunându-se ca necesitate pastorală pentru preotul care își dorește să însuflețească comunitatea parohială.

Apărută în contextul anului omagial al satului românesc și evocând locuri și oameni ai zonei natale a autorului, părintele Chirilă a accentuat nevoia implicării în mod direct a preoților și a comunităților urbane în salvarea satului românesc.

Cartea cuprinde meditații duhovnicești, medalioane biografice, cronici și recenzii redate prin experiența celor 42 de ani de slujire preoțească dintre care 8 ani în calitate de protopop al Clujului. Materialele cuprinse în paginile lucrării au fost publicate de-a lungul anilor în diverse reviste de specialitate, efortul autorului de această dată fiind adunarea articolelor într-un corp comun spre a oferi cititorilor o imagine cât mai completă a misiunii și preocupărilor omului și preotului Gheorghe Braica.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...