Lansare de carte online: „Singurătatea îmblânzită: reflecții citadine despre Părinții pustiei”

de | apr. 7, 2020

Facultatea de Teologie Ortodoxă, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a organizat luni, 6 aprilie 2020, lansarea online a cărții „Singurătatea îmblânzită: reflecții citadine despre Părinții pustiei”, apărută recent la Editura Trinitas a Patriarhiei Române, al cărei autor este lect. univ. dr. Paul Siladi.

Evenimentul a avut loc începând cu ora 19:00, în sala virtuală „Vasile Petrașcu”, găzduită de platforma „Zoom meetings”, cu participarea online a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a numeroși studenți, cadre universitare și public divers.

Noua apariție editorială a fost prezentată de Preasfințitul lect. univ. dr. Benedict Bistrițeanul, pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, prodecanul facultății, și de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din municipiu.

„Paul Siladi este un căutător al simplității. Și unde să afli mai bine simplitatea decât în cartea Patericului, asupra căreia s-a oprit autorul. Lucrul acesta spune mult despre calitatea lui, nu doar intelectuală, ci și lăuntrică.”, a spus ierarhul.

„Cine ajunge să nu se mai teamă de singurătate, nu se mai teme de nimic în lumea aceasta. De ce? Pentru că singurătatea este experiența durerii cea mai profundă, de fapt iadul este singurătate. Din acest motiv este nevoie de îmblânzire. Aici este vorba de o metodologie hristică, care transformă blestemul în binecuvântare. Blestemul este singurătate, este iadul. Patericul transformă blestemul în binecuvântare, într-un loc al Raiului, iar autorul insistă asupra acestui lucru.”

[…] Acest exercițiu al singurătății socotesc că aduce cu sine o reconfigurare lăuntrică. De altfel, sper acest lucru, și în ceea ce ne privește pe noi în momentele pe care le trăim. Zic o reconfigurare lăuntrică ca etapă necesară pentru o schimbare a viziunii. Aș zice că această schimbare a viziunii se întâmplă în trei puncte esențiale: primul este însingurarea ca și un exercițiu identitar, adică cine sunt eu?! Al doilea aș zice că este un exercițiu teologic, în sensul de șansă de a te întâlni cu Dumnezeu, pentru că în momentul în care cauți să vezi cine ești tu, deodată cauți să vezi cine este Dumnezeu pentru tine. În al treilea rând, îți aduce o viziune panoramică asupra realității, începi să citești lumea altfel. Te întâlnești cu tine, te întâlnești cu Dumnezeu, și apoi lumea se vede altfel. Deci, a treilea punct este social, adică creația lui Dumnezeu și relațiile tale cu creația și oamenii.”, a spus Preasfințitul Benedict.

Manifestarea a fost moderată de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, care a scris Cuvântul înainte al cărții.

„Lecturând textele propuse de Paul Siladi, ne regăsim în fiecare avvă, indiferent că suntem sau nu monahi. Problemele cu care Părinţii deşertului s-au confruntat sunt și ale noastre, slăbiciunile lor sunt și slăbiciunile noastre, iar dacă prin viața ascetică au ajuns la un grad de înțelegere înaltă a vieții spirituale, experiența lor ni se comunică, nu o țin pentru ei, pentru că sunt conștienți că fiecare chip al lui Dumnezeu poate primi strălucirea dintru început. Autorul ține chiar să accentueze faptul că «nu există separație ontologică între călugări și mireni, nu există o Evanghelie pe care Domnul să le-o fi transmis călugărilor și alta oamenilor de rând. Trupul lui Hristos, Biserica, nu cunoaște astfel de împărțiri». Și dacă așa stau lucrurile, atunci volumul Singurătatea îmblânzită i se adresează omului contemporan, mirean sau călugăr, care mai caută înțelepciunea din inima pustiei pentru a o altoi în cea citadină a secolului XXI.”, a spus pr. prof. Vasile Stanciu, în Cuvântul înainte.

La final, lect. univ. dr. Paul Siladi, autorul lucrării, a mulțumit tuturor pentru participare și pentru interesul arătat față de părinții deșertului.

„E o lectură bună în vremuri în care, fără să vrem, ajungem să replicăm, la scară mică, ceva din felul de a trăi al bătrânilor din deșertul egiptean: izolarea.”, afirmă autorul.

„Bătrânii asceți erau niște singuratici, singuri cu Singurul Dumnezeu, departe de oameni, dar uniți în rugăciune cu toți. În același timp, poveștile Patericului erau o frânghie aruncată peste generații, dar și un vehicul al harului, la fel ca și Evangheliile. Sursă de încurajare, de învățătură și, foarte adesea, de pace a minții și a inimii, pentru că întâlnirea privilegiată cu Părinții deșertului este însoțită de rugăciune. […] Morala și dragostea lor sunt practice. De aceea, Patericul spune mai puțin decât arată. Și tocmai pentru că arată, ceea ce se vede poate să fie mereu interpretat. Mesajul este viu în fiecare generație. Nimic nu este închis în formule definitive. Preocupările lor fundamentale apar mereu, dar definițiile lipsesc. Părinții vorbesc despre smerenie, dar nu spun ce este. Ne arată doar cum se dobândește, aflăm cum se manifestă și cât de importantă este. La final însă smerenia, la fel ca și dragostea, tot pe cont propriu trebuie căutată.”, consemnează Paul Siladi, la paginile 9 și 10.

Cartea lansată vine în continuarea celei publicate în anul 2018, Orașul-deșert. Reflecții citadine despre Părinții pustiei, care cuprinde comentarii la apoftegmele din colecția alfabetică a Patericului egiptean, de la avva Antonie, până la avva Ilie inclusiv.

„De această dată, îi propunem cititorului reflecții asupra cuvintelor Părinților, de la avva Teodor de la Ferme și până la avva Nikon. Aceste texte au fost publicate în forma lor inițială în Ziarul Lumina, în perioada mai 2015 – mai 2018.”, a mărturisit autorul.


Răsfoieşte rezumatul cărții aici 

Lansare de carte online: „Singurătatea îmblânzită: reflecții citadine despre Părinții pustiei”


Despre autor

Paul Siladi este doctor în teologie al Facultății de Teologie Ortodoxă, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca (2011). A urmat studii de teologie și publicistică la Universitatea „Friedrich-Alexander”, Erlangen-Nürnberg, Germania. Realizează emisiuni religioase la Radio Renașterea din 2005, din 2012 este colaborator al Ziarului Lumina, unde publică săptămânal pe tema spiritualității părinților deșertului. Din 2014 este cadru didactic asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în prezent fiind lector universitar în cadrul aceleiași facultăți.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...