Lansare de carte – TRANSILVANIA TAINICĂ ȘI VIE

de | nov. 4, 2022

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, împreună cu autoarea Camelia Sîncrăian Pop, vă invită sâmbătă, 5 noiembrie 2022, începând cu ora 12, la lansarea cărții „Transilvania tainică și vie”, care există și în varianta în limba engleză, „Transylvania, Mystical and Alive”.

Evenimentul este special prin faptul că „personaje” din carte vor fi prezente la lansare, și evenimentul va fi urmat de un spectacol de muzică, dans și costume tradiționale din diferite zone ale Transilvaniei.

Lansare de carte - TRANSILVANIA TAINICĂ ȘI VIE

 

30 dintre oamenii care apar în carte, fie ei artiști recunoscuți sau oameni obișnuiți, vor participa la lansare, îmbrăcați în costume tradiționale din zona lor.

Taraful „Lia Pop” din Frata ne va încânta auditiv, așa cum o fac an de an la Târgu’ Cireșelor din Berchieșu (capitolul „Drumuri spre miracole. Talant dăruit”). Jucăușul Ioan moldovan (tezaur uman viu), împreună cu soția sa, vor performa dansuri tradiționale și vor invita publicul să încerce să joace Româneasca-n ponturi sau Porca. Doamne Teodora Purja, cântăreață cu noduri din Agrieș (tezaur uman viu) ne va dărui cântecul inimii ei (în carte, capitolul „Țara Lăpușului. Sorb rădăcini și soare”). Alți invitați vor fi din Țara Lăpușului, Bistrița, Sic, Apuseni, „oameni cu aripi de îngeri și cizme telurice, oamenii-păsări care zboară spre înalt prin dansul lor sublim, oamenii-izbândă care mai cred în viață cu sens, oamenii-măiaștri care se desăvârșesc prin dor, oamenii-lumină, cei care trăiesc în armonie de român, maghiar, sas, secui și rom”, după cum i-a numit autoarea cărții.

Moderatorul evenimentului este prof.univ.dr.Ilie Rad. Vor vorbi despre volum prof.dr. Doina Rad, autoarea prefaței, dr. Marius Mureșan, din partea Editurii Casa Cărții de Știință, lector dr. Vasile Mihai Cucerzan.

„Am simțit dintotdeauna că iubesc Transilvania cu o dragoste intempestivă și profundă. Acum 2 ani mi-am oferit șansa să dau la o parte vălul de pe Transilavnia tainică și vie, să o dezvălui în toată frumusețea și lumina ei și, în același timp, să mă dezvălui pe mine, împărtășind cu voi minuni din ’ținutul de dincolo de păduri’. Transilvania este cathartică și vie! Vă așteaptă cu bucurie, să-I jucăm dansurile la răscruce de timpuri și memorie creatoare, să-I primim darurile de binecuvântare, să o îmbrățișăm pentru ca să nu uite cât este de minunată în diversitatea-i năucitoare, să-i așternem iubire în cale” (autoarea cărții, Camelia Sîncrăian Pop).

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Lansare de carte - TRANSILVANIA TAINICĂ ȘI VIE
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Vineri, 14 iunie 2024, ora 19, Abonament 30 Colegiul Academic Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Azim Karimov dirijor Valentin Șerban vioară   Édouard Lalo Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră Serghei Rahmaninov Dansurile simfonice, op. 45 Prezent...

Primele spectacole ale lunii iunie la Teatrul de Păpuși „Puck”

Primele spectacole ale lunii iunie la Teatrul de Păpuși „Puck”

Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca îi așteaptă în weekend pe copii, părinți și bunici la spectacolele  „A tornyocska”/„Turnuleţul”, după Sz. J. Marsak, în regia lui Jakab Ildikó (sâmbătă, 8 iunie, de la ora 11) și „Rățușca cea urâtă”, în regia Ibolyei Varga...

Concert vocal-simfonic – dirijor Gabriel Bebeşelea

Concert vocal-simfonic – dirijor Gabriel Bebeşelea

Vineri, 7 iunie 2024, ora 19, Abonament 29 Colegiul Academic Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Gabriel Bebeșelea dirijor Ruslan Bârlea narator  Cornel Groza dirijorul corului Dan Variu La bulciug Ottorino Respighi Suita baletului Belkis, Regina...