Biserica Ortodoxă Sfânta Treime, cunoscută de comunitate ca Biserica din Deal, este un monument istoric de o valoare inestimabilă pentru istoria ortodoxiei din Transilvania fiind cel mai vechi locaș de cult ortodox din municipiul Cluj-Napoca.
Construită in anul 1795 și cunoscută sub denumirea de Biserica din Deal, povestea ei evocă prin propria poveste zbuciumată, destinul și parcursul românilor din Transilvania.
În cadrul Zilelor Academice Clujene, ediția 2023 și in parteneriat cu Institutul de Istorie George Barițiu din Cluj-Napoca, in Biserica Sfânta Treime din Cluj-Napoca, a avut loc masa rotundă cu tema „Părintele Florea Mureșanu – martir și mărturisitor”.
Totodată a fost lansat volumul „Istorie, Ortodoxie, Memorie. Remember Părintele Florea Mureșanu”, precum și albumul: „Biserica din Deal. Vechea biserică ortodoxă a Clujului. Album monografic”, editat de Pr. Cristian Baciu, Pr. Florin-Cătălin Ghiț și cercetătorul istoric Varga Attila.
Părintele Florea Mureșanu a fost profesor de Teologie, preot paroh al Bisericii Ortodoxe Sfânta Treime, protopop al Clujului între anii 1946-1952 și a trecut la cele veșnice in 4 ianuarie 1963 in închisoarea de la Aiud, ca mărturisitor al credinței.
Dintre participanți au luat cuvântul dl.prof.univ.dr. Vasile Puscas, membru corespondent al Academiei Romane, dl. dr. Adrian Crivii, președintele Companiei Darian DRS și dl. dr. Mircea -Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie.
Despre destinul Bisericii din Deal oglindit în istoria bisericii ortodoxe române, am vorbit în emisiunea Dialoguri cu părintele paroh al Bisericii Ortodoxe Sfânta Treime pr. Cristian Baciu, și cu prof și istoricul Dr. Paul Ersilian Roșca, directorul Muzeului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.