Lansarea volumului ,,In honorem Pr. Prof. Valer Bel”. Un părinte în slujba misiunii Bisericii

de | feb. 12, 2019

Luni, 11 februarie 2019, începând cu ora 10:00, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a avut loc lansarea volumului ,,In honorem Pr. Prof. Univ. Dr. Valer Bel”, la 67 de ani de viață în slujba misiunii Bisericii, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a profesorilor colegi, a familiei și a altor invitați.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a adresat un cuvânt duhovnicesc, în care a vorbit despre râvna și calitățile părintelui profesor Valer Bel de a face misiune.

„În asemenea momente, sigur că suntem nostalgici. Ne gândim la multele lucruri pe care părintele profesor le-a făcut. În Teologia Sistematică românească, este o personalitate părintele profesor. Și nu numai îndrumările misionare, pentru că s-a preocupat și de Dogmatică și de celelalte ramuri ale Teologiei Sistematice.

(…) Puterea tinereții cu înțelepciunea bătrâneții sunt unite laolaltă pe parcursul unei căi frumoase de dacsăl de Teologie Ortodoxă. Atâta vreme cât ne preocupă viața spirituală, ne preocupă teologia, slujirea, din punct de vedere al atitudinii interioare este bine și ne ținem treji în contextul evenimentelor care se petrec.

Îi dorim părintelui sănătate, să se bucure de tot ceea ce ne dă Dumnezeu, încă, și să-i vadă pe ucenicii pe care i-a crescut că efectiv pun în practică ceea ce le-a picurat în suflet.”, a spus Părintele Mitropolit Andrei.

În cadrul lansării, au luat cuvântul: pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății, pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă și profesor la catedra de Misiologie în cadrul aceleiași instituții de învățământ, dr. Paul Siladi, cadru universitar la aceeași catedră, și alți profesori prezenți, printre care: decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, pr. prof. univ. dr. Costinel Ioja.

Volumul omagial a apărut la Editura Presa Universitară Clujeană, fiind coordonat de pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea și dr. Paul Siladi.

„Părintele profesor Valer Bel este unul dintre numele cele mai sonore ale Teologiei Sistematice ortodoxe românești, care a ajuns la o venerabilă vârstă. Și am socotit potrivit să îi dedicăm un volum în care să adunăm o serie întreagă de evocări ale persoalității sale, o biografie extinsă, o bibliografie a celor peste 170 de studii publicate de-a lungul vremii și 9 volume până în acest moment.

De asemenea, volumul conține o secțiune cu studii dedicate părintelui profesor Vale Bel, dar și o ultimă parte ce cred că este deosebit de interesantă. O parte pe care am numit-o „Restitutio”, în care se regăsesc texte, încă, inedite ale părintelui profesor Valer Bel.”, conform celor afirmate de dr. Paul Siladi, unul dintre coordonatorii volumului.

Moderatorul evenimentului a fost pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Au fost prezenți profesori colegi, profesori de la facultățile de teologie din țară, doctori și doctoranzi ai părintelui, familia, precum și alți invitați.

Biografie

Părintele prof. univ. dr. Valer Bel s-a născut în data de 6 februarie 1952, în Târgu Lăpuş, jud. Maramureş. A absolvit cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, Institutul Teologic Universitar din Sibiu și a urmat cursuri de doctorat la Institutul Teologic Universitar din București, specializarea Teologie Dogmatică și Simbolică, sub coordonarea pr. prof. Dumitru Stăniloae.

A desfășurat o bogată activitate de cercetare, concretizată în publicarea a 9 volume și a 170 de studii și articole cu caracter dogmatic-misionar.

Între anii 1995-2012 a fost membru al Comisiei Oficiale a Bisericii Ortodoxe Române pentru dialogul bilateral cu Biserica Evanghelică din Germania. Este membru al Asociației Internaționale a Dogmatiștilor Ortodocși încă de la înființarea acesteia, în anul 2007.

Din anul 1990 până în prezent este cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, la catedra de Misiologie. Între anii 1997-2012 a îndeplinit funcția de prodecan al aceleiași instituții de învățământ teologic clujean.

Mai multe fotografii găsiți AICI

Luni, 11 februarie 2019, începând cu ora 10:00, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității…

Publicată de UBB – Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca pe Luni, 11 februarie 2019

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA