În cadrul „Serilor culturale” de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat marți, 23 ianuarie 2024, un eveniment cultural-aniversar prilejuit de lansarea volumului omagial „LITURGHIE ȘI CULTURĂ. Perspective la timpul prezent”, dedicat Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, cu ocazia împlinirii, pe data de 24 ianuarie, a 75 de ani de viață. Lucrarea, apărută anul acesta la Editura Renașterea, este coordonată de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul și cuprinde texte semnate de 22 de intelectuali și oameni de cultură clujeni și bistrițeni, reprezentanți ai celor două județe ale eparhiei.
Noua apariție editorială a fost prezentată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, de poetul, scriitorul, eseistul și diplomatul Horia Bădescu și de conf. univ. dr. Nicolae Turcan, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
„Textele cuprinse în acest volum sunt daruri culturale oferite Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, în mod special, și, deopotrivă, Bisericii al cărei reprezentant este. Autorii de texte sunt intelectuali, oameni de cultură clujeni și bistrițeni, așadar reprezentanți ai celor două județe care formează eparhia noastră. Lista a fost concentrată pe această geografie tocmai pentru a sugera câmpul de misiune al Înaltpreasfinției Sale și a indica, cât mai realist, întruparea preocupărilor sale în viața celor care i-au fost încredințați spre păstorire.”, a spus Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, în calitate de editor-coordonator al volumului aniversar.
Totodată, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a prezentat volumul „IN HONOREM Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, la 75 de ani”, apărut la Editura Presa Universitară Clujeană, care conține studii și articole semnate de profesorii facultății de teologie.
La final, un cuvânt duhovnicesc a rostit și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a mulțumit celor care au contribuit la apariția celor două volume, precum și tuturor celor prezenți la momentul aniversar.
Evenimentul, moderat de preotul Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, a fost completat cu un recital de harpă susținut de Alyssa Șipoș, elevă a Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, clasa prof. Delia Băcneanu.
În frunte cu Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, și Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la eveniment au participat numeroși clerici, teologi, oficialități militare și civile, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor publice din cele două județe ale Eparhiei, Cluj și Bistrița-Năsăud, precum și alți invitați.
Sfânta Liturghie arhierească
Mitropolitul Andrei își sărbătorește ziua de naștere prin rugăciune și mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate. Astfel, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, miercuri dimineața, 24 ianuarie, începând cu ora 9:00, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit ANDREI, împreună cu Preasfințitul Părinte IGNATIE, Episcopul Hușilor, Preasfinţitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte PETRONIU, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte MACARIE, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfinţitul Părinte TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Scurtă biografie
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949, în localitatea Oarța de Sus, județul Maramureș, din părinţii Andrei şi Elena Andreicuț, ca primul dintre cei trei copii ai familiei.
În 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.
În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească din Transilvania, acesta este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.
Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului a înființat numeroase mănăstiri și parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în abandon școlar. La numeroasele ctitorii ale Înaltpreasfinției Sale, în toamna anului 2013 se adaugă și o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, care oferă un spațiu generos și performant desfășurării învățământului teologic academic clujean la standarde moderne; în anul 2015 a fost inaugurat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, iar în anul 2023 a fost inaugurat Centrul social-educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița, unde funcționează Școala Primară „Sfântul Stelian”.
În prezent, se află în lucru numeroase proiecte sociale, printre care Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei”, care se construiește în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, care va cuprinde și o grădiniță, precum și altele. Biografia detaliată a Mitropolitului Andrei
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului