Lansări de carte. „Personalități ale eparhiei Clujului la Marea Unire”, eveniment editorial inedit la Cluj-Napoca

de | feb. 15, 2019

Joi, 14 februarie 2019, de la ora 19:00, în cadrul Serilor culturale ale muzeului Mitropoliei Clujului, a avut loc un eveniment editorial, intitulat „Personalități ale eparhiei Clujului la Marea Unire”, fiind lansate patru cărți, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a numeroși clujeni, teologi și oameni de cultură.

În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre importanța actualizării evenimentelor importante care stau la temelia istoriei eparhiei.

„Eu cred că această seară va fi și un fel de anamneză a ceea ce s-a întâmplat în trecut și care a avut repercusiuni deosebite pentru viața noastră spirituală, pentru viața noastră intelectuală, de ce nu citatină, aici în Cluj.

(…)Anul acesta este dedicat satului românesc, Patriarhului Nicodim, Patriarhului Iustin, preoților și primarilor harnici care au făcut mult pentru satele noastre.

Dacă anul trecut am avut mai mult curaj să ne bucurăm de momentul astral din 1918, anul acesta, când ne aducem aminte de satele noastre, avem prilejul să ne întristăm. Observați că satele noastre sunt tot mai depopulate, tot mai îmbătrânite, cu tot mai puțini locuitori. Ne rugăm lui Dumnezeu să întoarcă roata și să se poată stopa această hemoragie de tineri români care merg în străinătate. Multă vreme s-au dus din motive obiective, că n-au avut ce lucra aici. A fost o realitate. Dar acum, parcă, salariile au mai crescut și parcă ar avea de lucru în România, însă, s-a creat și o modă care nu știu cum va fi oprită ca să nu se mai întâmple acest lucru, ca să nu mai îmbătrânim așa de puternic, ci să rămână viguroasă România noastră.”, a amintit Părintele Mitropolit Andrei.

 

În cadrul serii, au fost prezentate și lansate următoarele volume:

  • „Prezențe clericale transilvănene la Marea Unire de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918”, ce aparține unui colectiv de autori (Andreea Dăncilă-Ineoan, Bogdan Ivanov, Cosmin Cosmuța, Emanuil Ineoan) și care reunește pentru prima dată în istoriografia românească imaginea a peste 165 de preoți ortodocși care au votat Unirea Transilvaniei cu România;
  • „Efigiile ierarhului” – restituiri din publicistica episcopului Nicolae Ivan, apărute în presa vremii și care prezintă imaginea de patriot militant a ierarhului reîntemeietor al Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului. Cartea este îngrijită de pr. Iustin Tira, cu introducere de Mircea Popa și postfață de Andreea Dăncilă-Ineoan;

Ambele cărții au apărut la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului.

  • „Pră­bușirea Monarhiei Austro-ungare și importanța istorică a zilei de 1 decembrie 1918”, cartea preotului acad. Ioan Lupaș, volum reeditat și prefațat de istoricul clujean Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific III la Institutul de Istorie „George Bariț” din Cluj-Napoca. Cartea este apărută la Editura Centrului de Studii Transilvane a Academiei Române.

De asemenea, a fost lansat și numărul 2 al anuarului „Calendarul Re­nașterea 2019”, volum îngrijit de vicarul eparhial, pr. Iustin Tira, apărut la Editura Renaș­terea. Volumul cuprinde mai multe articole dedicate anului 2018, al Centenarului Marii Uniri, articole științifice dedicate anului în curs, An omagial al satului românesc (de exemplu, articolul președintelui Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop – „Satul – esență a spiritului istoric românesc”), precum şi şematismul parohiilor și preoţilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Volumele au fost prezentate de: prof. univ. dr. Ioan Bolovan – membru corespondent al Academiei Române și prorector al Uni­­versității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca; pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă – președintele Senatului Univer­sității Babeș-Bolyai; prof. univ. dr. Mircea Popa – de la Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia; pr. lect. univ. dr. Cosmin Cos­muța – de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; dr. Andreea Dăncilă-Ineoan – de la Centrul de Studiere a Populației din cadrul Universității Ba­beș-Bolyai; și dr. Mircea-Gheorghe Abrudan – cercetător știin­țific III la Institutul Național de Istorie „George Bariț” din Cluj.

În încheiere, dar și pe parcursul evenimentului, mezzosoprana Iulia Merca și soprana Diana Gheorghe, de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, acompaniate la pian de Bianca Murariu, au susținut un microrecital de arii și lieduri.

La finalul serii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a acordat Diplome de aleasă cinstire tuturor celor care s-au implicat în redactarea și îngrijirea celor patru volume.

Moderatorul evenimentului a fost părintele Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

 

Evenimentul se înscrie în seria Serilor culturale ale Muzeului Mitropoliei Clujului, organizate lunar, și este pus sub egida manifestărilor dedicate Anului Omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anulului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești, în Patriarhia Română.

Mai multe fotografii găsiți AICI

Joi, 14 februarie 2019, de la ora 19:00, în cadrul Serilor culturale ale muzeului Mitropoliei Clujului, a avut loc un…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Joi, 14 februarie 2019

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...