Lenuța Purja: „Am ales drumul spinos al cântecului tradițional de când am început să cânt”

de | nov. 16, 2015

Lenuța Purja a cucerit mai bine de o sută de premii I la concursurile naţionale de interpretare a cântecului popular. Este cunoscută ca interpretă a „horii cu noduri”, pe care a învăţat-o de la mama ei, lelea Teodora, cu care cântă adesea împreună. Provine dintr-o familie de rapsozi populari din satul Agrieş, de la poalele Ţibleşului, o zonă în care folclorul autentic încă se păstrează.

„Cânt doar folclor autentic pentru că asta mă reprezintă și am ales acest drum spinos, din care nu se câștigă bani, de când am început să cânt”.

Datorită talentului ei a fost a fost remarcată de Grigore Leşe, cu care a avut o colaborare artistică. „Este modelul meu de artist pentru că avem în comun horea în grumaz și dacă nu era marele artist Grigore Leșe nimeni nu venea într-o sală de spectacol ca să asculte horile cu noduri”, afirmă Lenuța Purja.

Despre cum a început să cânte, ce ar trebui să facem ca să nu ne pierdem folclorul și tradițiile și cum trăiește un interpret de muzică populară tradițională cu atâtea diplome și recunoașteri, aflăm în cadrul emisiunii „Ecouri populare. Interpreți de ieri și de azi”.

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Lenuța Purja: „Am ales drumul spinos al cântecului tradițional de când am început să cânt”
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/grigore-samboan/" target="_self">Grigore Sâmboan</a>

Grigore Sâmboan

absolvent al studiilor de Teologie și Jurnalism redactor radio Renașterea

Emisiuni recente

Duminica a III –a după Paști (A Mironosițelor) | Marcu 15, 43-47

Duminica a III –a după Paști (A Mironosițelor) | Marcu 15, 43-47

Duminica de astăzi, cunoscută drept a Mironosițelor sau a Miroforelor, poate fi considerată sărbătoarea femeii și feminității creștine. Virtuțile care reprezintă, prin excelență, femeile sunt: credincioșia, evlavia, delicatețea, discreția, pudoarea, buna-cuviință,...