Lenuța Purja: „Am ales drumul spinos al cântecului tradițional de când am început să cânt”

 
 
00:00 / 28:04
 
1X
 

Lenuța Purja a cucerit mai bine de o sută de premii I la concursurile naţionale de interpretare a cântecului popular. Este cunoscută ca interpretă a „horii cu noduri”, pe care a învăţat-o de la mama ei, lelea Teodora, cu care cântă adesea împreună. Provine dintr-o familie de rapsozi populari din satul Agrieş, de la poalele Ţibleşului, o zonă în care folclorul autentic încă se păstrează.

„Cânt doar folclor autentic pentru că asta mă reprezintă și am ales acest drum spinos, din care nu se câștigă bani, de când am început să cânt”.

Datorită talentului ei a fost a fost remarcată de Grigore Leşe, cu care a avut o colaborare artistică. „Este modelul meu de artist pentru că avem în comun horea în grumaz și dacă nu era marele artist Grigore Leșe nimeni nu venea într-o sală de spectacol ca să asculte horile cu noduri”, afirmă Lenuța Purja.

Despre cum a început să cânte, ce ar trebui să facem ca să nu ne pierdem folclorul și tradițiile și cum trăiește un interpret de muzică populară tradițională cu atâtea diplome și recunoașteri, aflăm în cadrul emisiunii „Ecouri populare. Interpreți de ieri și de azi”.