Libertate, noul film al regizorului Tudor Giurgiu: proiecții de gală la Cluj-Napoca

de | oct. 2, 2023

Libertate (r. Tudor Giurgiu), unul dintre cele mai așteptate filme românești ale anului, va avea parte de o lansare specială la Cluj-Napoca, în prezența echipei, marți, 3 octombrie, la Cinema Florin Piersic – de la ora 19:00, respectiv la Cinema City Iulius Mall, de la ora 20:30.

Spectatorii de la Cinema Florin Piersic vor avea ocazia să descopere și expoziția „Sibiu 89 – Am murit, dar vom fi liberi”, care cuprinde zeci de fotografii realizate în zilele Revoluției din 1989, în Sibiu, de fotografii Fábry Péter și Nicu Cherciu. Regizorul Tudor Giurgiu, producătoarea Oana Giurgiu și actorii Cătălin Herlo, Ionuț Caras, Alex Calangiu, Răzvan Vicoveanu, Bogdan Sălceanu, Dimeny Aron și Anca Hanu vor urca pe scenă ca să discute cu publicul, după proiecții.

Câștigător al premiului pentru cel mai popular film românesc la TIFF.22 (premiat și la Festivalul de Film de la Sarajevo, la Cinefest Miskolci, în Ungaria, și aflat în competiția oficială a Festivalului de Film de la Namur, Belgia), Libertate spune o poveste mai puțin cunoscută, întâmplată la Sibiu, în timpul Revoluției Române. În haosul și panica generate de protestele mulțimii împotriva autorităților, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. Scenariul este scris de Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu, după o idee de Nap Toader.

Din distribuția filmului fac parte Ionuț Caras, Cătălin Herlo, Anca Hanu – actorii Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, dar și nume precum Andi Vasluianu, Alexandru Papadopol, Mirela Oprișor, Marius Manole sau Iulian Postelnicu.

Libertate este o co-producție România-Ungaria, produs de Libra Films și Mythberg Films și distribuit în România de Transilvania Film. Pentru distribuția internațională, filmul a fost achiziționat de compania londoneză Reason8.

Biletele pentru proiecțiile din 3 octombrie, de la Cluj-Napoca au fost puse în vânzare online, dar și la casieriile cinematografelor. Din 6 octombrie, filmul va fi distribuit în cinematografele din toată țara.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la evenimentul destinat comemorării Genocidului armean, care va avea loc...