„Literatura este efigia tradiției.” | Varujan Vosganian, Președintele Uniunii Scriitorilor din România

de | iun. 13, 2024

Invitat în cadrul emisiunii „Dialoguri” de la Radio Renașterea, scriitorul și economistul Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din Româna și președintele interimar al Uniunii Scriitorilor din România, a realizat o radiografie obiectivă a literaturii române și a scriitorilor nostri, în contextul general dificil prin care trece cultura națională.

Astfel, fie că ne referim la partidele politice istorice formate prin lărgirea unor cercuri literare, fie că ne gândim la Academia Română, născută pe temelia Societății Literare Române, ori ajungând până la marea diplomație românească reprezentată de importanți scriitori, toate conduc la necesitatea reașezării statutului scriitorului în societatea românească. Totodată, dacă punctăm influențele decisive pozitive asupra destinului României, prin pozițiile publice asumate de scriitori în timpuri precum „belle époque” sau interbelic, aceste reverberații au făcut din  comunitatea scriitorilor, una foarte valoroasă.

În ceea ce privește literatura autohtonă și scriitorul român de azi, președintele Uniunii Scriitorilor din România a readus în atenție probleme actuale ale „slujitorilor condeiului” și literaturii din România, dificultăți pe care le putem ușor identifica oglindite în întreaga cultură națională și nu numai. De aceea, dl Varujan Vosganian recomandă abordarea unor politici de stat mai apropiate de nevoile scriitorilor români, o conexiune mai concretă a acesora cu publicul cititor și o prezență mai clară a creației autohtone în manualele școlare, menite să încurajeze lectura.

De remarcat este și prezența Uniunii Scriitorilor din România la un proiect cultural de anvergură al acestui an, pornind de la lucrarea „Istoria Civilizației române moderne” a lui Eugen Lovinescu, demers susținut deopotrivă de Academia Română, Banca Națională a României, Universitatea București, Universitatea Babeș-Bolyai și Biblioteca Națională a României.

Totodată, preocupat mereu de o bună comunicare cu membrii Uniunii Scriitorilor din România, președintele interimar al acesteia – dl Varujan Vosganian, a marcat, cu succes atât îmbunătățirea finanțelor Uniunii, dar a avut în vedere și indemnizația pensionarilor și cea de merit pentru scriitorii membri, până la finanțarea integrală a celor 9 reviste literare proprietatea organizației.

Vă invit să ascultați întreg interviul.

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
„Literatura este efigia tradiției.” | Varujan Vosganian, Președintele Uniunii Scriitorilor din România
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA