Liturghia Darurilor la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Geaca

de | mart. 31, 2023 | Actualitatea religioasă

Vineri, 31 martie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Geaca, județul Cluj.

Alături de Preasfinția Sa au slujit: protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca – preotul dr. Bogdan Chiorean, preotul paroh Horea-Niculae Baciu, care este și secretarul Protopopiatului Gherla, preotul Gheorghe Daniel Puian (fiu al satului) – preot de slujire caritativă la Capela „Sfântul Vasile cel Mare” din cadrului Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca și managerul magazinului Artos, starețul Mănăstirii Legii – ierom. Nectarie Turi, precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreta de muzică populară Ana Georgeta Balla și cântărețul parohiei Gheorghe Puian au interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură și le-a oferit credincioșilor sfaturi și îndemnuri duhovnicești cu privire la această perioadă a Postului Mare.

Apoi, preotul paroh Horea Baciu a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar o icoană cu Maica Domnului.

La Liturghie au participat credincioși din localitate și mai mulți elevi și profesori de la Școala Gimnazială Geaca.

Scurt istoric

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Geaca a fost ridicată între anii 1938-1956, fiind sfințită în anul 1970, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu. În urma unor ample lucrări de renovare, în anul 2006, lăcașul de cult a fost resfințit de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).

La data de 14 iulie 2018, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii, Înaltpresfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie și a binecuvântat lucrările de înfrumusețare exacutate în ultimii ani. De asemenea, la data de 31 iulie 2021, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la sfințirea bisericii, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul Horea-Niculae Baciu, care este și secretar al Protopopiatului Gherla.

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole