Liturghia Darurilor la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Geaca

de | mart. 31, 2023

Vineri, 31 martie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Geaca, județul Cluj.

Alături de Preasfinția Sa au slujit: protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca – preotul dr. Bogdan Chiorean, preotul paroh Horea-Niculae Baciu, care este și secretarul Protopopiatului Gherla, preotul Gheorghe Daniel Puian (fiu al satului) – preot de slujire caritativă la Capela „Sfântul Vasile cel Mare” din cadrului Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca și managerul magazinului Artos, starețul Mănăstirii Legii – ierom. Nectarie Turi, precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreta de muzică populară Ana Georgeta Balla și cântărețul parohiei Gheorghe Puian au interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură și le-a oferit credincioșilor sfaturi și îndemnuri duhovnicești cu privire la această perioadă a Postului Mare.

Apoi, preotul paroh Horea Baciu a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar o icoană cu Maica Domnului.

La Liturghie au participat credincioși din localitate și mai mulți elevi și profesori de la Școala Gimnazială Geaca.

Scurt istoric

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Geaca a fost ridicată între anii 1938-1956, fiind sfințită în anul 1970, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu. În urma unor ample lucrări de renovare, în anul 2006, lăcașul de cult a fost resfințit de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).

La data de 14 iulie 2018, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii, Înaltpresfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie și a binecuvântat lucrările de înfrumusețare exacutate în ultimii ani. De asemenea, la data de 31 iulie 2021, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la sfințirea bisericii, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul Horea-Niculae Baciu, care este și secretar al Protopopiatului Gherla.

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...