Liturghia Darurilor la Biserica „Sfântul Mina” din Cluj-Napoca

de | apr. 15, 2022 | Actualitatea religioasă

Vineri, 15 aprilie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, înconjurat de un sobor restrâns de clerici, la Biserica „Sfântul Mina”  din cartierul clujean Bună Ziua.

Din sobor au făcut parte secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, preotul paroh Dumitru Bărbos și preotul coslujitor Iliuță Gabriel Popa.

La finalul slujbei, Părintele Episcop-vicar Benedict le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură.

Apoi, părintele paroh Dumitru Bărbos a mulțumit ierarhului pentru prezență și i-a oferit o icoană cu Sfântul Cuvios Benedict de Nursia, ocrotitorul spiritual al Preasfinției Sale.

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” a fost înfiinţată în anul 2008, pentru a deservi credincioșii din cartierul clujean Bună Ziua, cartier ce a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare sporită, atât imobiliară, cât şi demografică.

La data de 11 noiembrie 2012, Înaltreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a pus piatra de temelie pentru noua biserică parohială. La început, credincioșii participau la sfintele slujbe într-o bisericuță din lemn, ce a fost binecuvântată pe 11 noiembrie 2009, iar din anul 2016, din ajunul Crăciunului, slujbele sunt oficiate la demisolul noului lăcaș de cult. În momentul de față, se execută lucrările de tencuire și placare exterioară. La data de 11 noiembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Neophytos Kongai, Episcopul Ortodox de Nyeri și Muntele Kenya, au sfințit icoana Sfântului Mina, realizată pe fațada bisericii, în tehnica mozaic.

Din anul 2011, parohia desfășoară și un program recreativ-educativ, cu specific religios, pentru copii. Acesta include diverse activități, printre care un atelier de pictat icoane pe sticlă, activități social-caritabile, vizionări de filme și pelerinaje.

În prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Dumitru Bărbos, avându-l alături pe preotul coslujitor Iliuță Gabriel Popa.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi pe Sfântul Apostol Toma și pe Sfânta Muceniță Erotiida. Sfântul Apostol Toma s-a născut în cetatea Paneada (numită şi Cezareea lui Filip), din Galileea. Numele de Toma, în limba aramaică, înseamnă geamăn, ca şi cel de Didymos în...

Gloria Bizanțului

Gloria Bizanțului

Istoria creștinismului nu poate fi înțeleasă în complexitatea ei fără fascinanta lume a Bizanțului. Pe durata a peste o mie de ani, acest imperiu a cunoscut gloria dar și declinul, expansiunea dar și împresurările, și în pofida conotațiilor peiorative ale termenului...

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...