Liturghia Darurilor la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cluj-Napoca

de | mart. 22, 2024

Vineri, 22 martie 2024, începând cu ora 16:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cluj-Napoca.

Alături de Preasfinția Sa au slujit protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul paroh Ciprian Ilie Mișin și alți clerici.

La finalul slujbei, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură și le-a oferit credincioșilor sfaturi și îndemnuri duhovnicești cu privire perioada Postului Mare.

Preotul paroh Ciprian Mișin a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântarea oferită la începutul Postului Paștilor.

Scurt istoric

Parohia Ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cluj-Napoca a fost înființată după Marea Unire, în anul 1922, fiind a doua parohie, ca vechime, din municipiu.

Situat pe Calea Moților, actualul lăcaș de cult, sfințit de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, a fost construit între anii 1995-1998, prin implicarea preotului Alexandru-Marcel Sabău, care a păstorit parohia timp de aproape 40 de ani, în perioada 1981-2020.

Începând din luna ianuarie 2021, comunitatea parohială este păstorită de preotul Ciprian Ilie Mișin, avându-l alături pe arhidiaconul Ionuț Koblicska.

În cadrul bisericii parohiale se păstrează o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromița, de la Schitul Prodromu din Muntele Athos, precum și o raclă cu fragmente din moaștele Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, ocrotitorii parohiei. Racla cu moaștele celor doi mari sfinți a fost primită în ajunul hramului bisericii, sâmbătă, 20 mai 2023, fiind întâmpinată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de clerici și numeroși credincioși.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...