Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | mart. 31, 2021 | Actualitatea religioasă

În după-amiaza zilei de miercuri, 31 martie 2021, la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, situat în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de părinți profesori, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, Episcopul Romei.

Din soborul slujitor au făcut parte: decanul instituției de învățământ teologic, arhim. prof. Teofil Tia, directorul de departament al facultății, pr. prof. Ștefan Iloaie, duhovnicul facultății, ierom. Grigorie Foltiș, precum și alți părinți profesori.

Cu acestă ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Răstignire și Înviere”. Ierarhul a evidențiat cele șapte etape premergătoare despătimirii și unirii cu Hristos: credința, frica de Dumnezeu, pocăința, înfrânarea, răbdarea, nădejdea și nepătimirea.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a hirotesit întru duhovnic pe pr. lect. Răzvan Tudor Perșa.

Pe urmă, arhim. prof. Teofil Tia, decanul facultății, a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și prezență în mijlocul comunității instituției de învățământ teologic clujean. Totodată, în semn de prețuire și respect, i-a dăruit o icoană cu praznicul Bunei Vestiri, pictată de studenții de la specializarea Artă Sacră.

De asemenea, studenților si cadrelor didactice prezente, Părintele Mitropolit Andrei le-a dăruit cartea „Bună Vestire la zece ani”, apărută în contextul împlinirii, în data de 25 martie 2021, a zece ani de când ierarhul a fost întronizat ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului.

La slujbă a participat un număr restrâns de studenți și cadre didactice, cu respectarea măsurilor igienico-sanitare impuse de lege în această perioadă. De asemenea, în cadrul Liturghiei, ierarhul a citit rugăciunea pentru încetarea pandemiei de coronavirus și s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

 

Istoricul instituției de învățământ

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan.

După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952-1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj, reînființat în 1990, a fost integrat în Universitatea Babeş-Bolyai, primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

Din luna decembrie a anului 2013, Facultatea de Teologie Orodoxă își desfășoară activitatea în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, situat pe strada Episcop Nicolae Ivan, în cartierul Mărăști.

Piatra de temelie a Campusului a fost pusă la data de 23 mai 2011. Clădirea noului sediu este la ora actuală cea mai modernă din ţară, cu săli de curs, bibliotecă, paraclis, laboratoare de restaurare și pictură, amfiteatre, o aulă modernă, cu peste 350 de locuri, și birouri pentru corpul profesoral.

Campusul este ridicat pe un teren de circa 5.000 de metri pătraţi oferit de Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca, în memoria Episcopului Nicolae Ivan, ctitorul primei Academii Teologice Ortodoxe de la Cluj. Alături de noul sediu al Facultăţii de Teologie este construit un cămin pentru studenţi, cu o capacitate de 100 de locuri, inaugurat în anul 2016. În viitorul apropiat urmează a se construi un al doilea cămin.

Construcția întregului edificiu universitar a fost realizată prin implicarea directă și jertfelnică a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

În prezent, Facultatea oferă 4 specializări la nivel licență: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă sacră; 4 specializări la nivel master: Artă Sacră – conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor culturale, Bioetica – Morală, Etică şi Deontologie, Consiliere Pastorală şi Asistenţă Psihosocială, Istoria religiilor – Geopolitica religiilor monoteiste (creștinism, iudaism, islam); 10 specializări la nivel doctorat: Spiritualitate Ortodoxă, Muzică bisericească și Ritual, Teologia Vechiului Testament, cu elemente de arheologie biblică și limbă ebraică, Studiul biblic și exegetic al Noului Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu noțiuni de paleografie, Misiologie și Ecumenism, Istorie Bisericească Universală, Morală Creștină, Teologie Pastorală și Drept Canonic Ortodox.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

GHEORGHE ZAMFIR (6 aprilie 1941)

GHEORGHE ZAMFIR (6 aprilie 1941)

Gheorghe Zamfir vine pe lume în Găești, județul Dâmbovița, la 6 aprilie 1941 și a avut încă de mic copil înclinații muzicale. Va fi atras încă de timpuriu de instrumentele muzicale, în special de muzica lăutarilor, una dintre cele mai mari dorințe ale sale fiind aceea...

Drumul Crucii – stația a V-a

Drumul Crucii – stația a V-a

Dragi ascultători, continuăm să răspundem la întrebarea despre Drumul Crucii, astăzi vorbind despre stația a cincea la care comemorăm locul de unde Simon Cireneul este silit să poarte Crucea sau cel puțin să-l ajute pe Iisus să o poarte. Un aviator grec, Stavros...

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat luni seara, 5 aprilie 2021, un eveniment aniversar în cinstea părintelui Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață. Părintele vicar s-a născut la data...

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

În Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci), 4 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității parohiale din Cornești, Protopopiatul Huedin. După obiceiul...

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Vineri, 2 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail...

(interviu) Școala „Sfântul Stelian”, din toamnă la Bistrița

(interviu) Școala „Sfântul Stelian”, din toamnă la Bistrița

La Bistrița se pregătește prima clasă de elevi ai școlii  „Sfântul Stelian”. Procedura de autorizare a debutat în această perioadă, iar din toamnă 20 de copii vor fi primii elevi ai acestei școli aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Felacului și Clujului....