Liturghia Darurilor și sfințirea noilor clopote din Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Beclean III

de | mart. 3, 2023

Vineri, 3 martie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din cartierul Podirei al orașului Beclean (Parohia Beclean III).

De la ora 16:30, Episcopul-vicar Benedict a oficiat slujba de sfințire a celor patru clopote care vor fi montate în turnul clopotniță al noului lăcaș de cult.

Apoi, în paraclisul din proximitatea bisericii parohiale, ierarhul a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Pantocrator din Beclean – protosinghelul Luca Gheberta, preotul paroh Alin Pop, precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Roman Melodul”. La chinonic, întreaga comunitate parohială a interpretat pricesne.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură și a vorbit despre rolul și importanța Liturghiei Darurilor. Totodată, ierarhul le-a oferit credincioșilor sfaturi și îndemnuri duhovnicești cu privire la această perioadă a Postului Mare.

De asemenea, preotul paroh Alin Pop a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, celor care au donat clopotele, precum și tuturor celor implicați în construcția bisericii parohiale.

La Liturghie au participat autorități locale și numeroși credincioși.

Scurt istoric

Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Beclean III a fost înființată pentru a deservi nevoile spirituale ale credincioșilor din cartierul Podirei. Noul cartier a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare imobiliară și demografică sporită.

Potrivit preotului paroh Alin Pop, lăcașul de cult al parohiei este în construcție. Până când va fi terminat, credincioșii se roagă într-un paraclis amenajat în curtea bisericii.

Piatra de temelie a lăcașul de cult a fost pusă în toamna anului 2008. Ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva, biserica este construită în stil bizantin, în formă de cruce greacă, cu două abside, un turn mare la cupolă și două turnuri mici la intrare.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...