Liturghia din Joia Mare, la Catedrala Mitropolitană | IPS Andrei a săvârșit rânduiala spălării picioarelor

de | apr. 13, 2023

În Sfânta și Marea Joi, 13 aprilie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, în sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. La finalul slujbei, ierarhul a oficiat rânduiala spălării picioarelor.

Din sobor au făcut parte slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în frunte cu eclesiarhul Catedralei, arhimandritul lect. univ. dr. Simeon Pintea.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre rolul și importanța Sfintei Liturghii în viața Bisericii, explicându-le credincioșilor prezenți că în Joia Mare, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a instituit Sfânta Liturghie.

 

În cadrul Liturghiei, ierarhul a sfințit pâinea și vinul, acestea fiind numite în popor „Paști”. Credincioșii le vor putea primi începând de sâmbătă, 15 aprilie, ora 10:00, de la Muzeul Mitropoliei Clujului, situat la demisolul Catedralei Mitropolitane. Pentru acest an s-au pregătit 15.000 de pahare, conform consilierului economic al Arhiepiscopiei Clujului, ec. Sorin Câlea.

Rânduiala spălării picioarelor

În Sfânta și Marea Joi o rânduială specifică este spălarea picioarelor, ceremonial oficiat în catedrale și în mănăstiri. Astfel, ierarhul sau starețul mănăstirii spală picioarele celor aflați mai jos în ierarhie, reluând astfel momentul spălării picioarelor apostolilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, la Cina cea de Taină. Această rânduială este o pildă de dragoste și un îndemn dumnezeiesc la smerenie și iubirea aproapelui.

La finalul Liturghiei, urmând astfel exemplul Mântuitorului Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, încins cu un ştergar, a spălat picioarele a doisprezece clerici și teologi.

Importanța zilei

Slujba de astăzi a amintit de Cina cea de Taină, când Mântuitorul Iisus Hristos a instituit Sfânta Euharistie. În cadrul Proscomidiei a fost scos și pregătit un Agneț special, sfințit în cadrul Liturghiei, care va fi uscat și sfărâmat a treia zi de Paști, la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, prunci nou botezați sau în alte situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată tot anul, în Chivotul din Sfântul Altar, așezat pe Sfânta Masă.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...