Liturghie arhierească în a treia zi de Crăciun, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | dec. 27, 2021

În a treia zi de Crăciun, luni, 27 decembrie 2021, la sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.

Din sobor au făcut parte slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu, în frunte cu eclesiarhul Catedralei, arhimandritul Simeon Pintea, și directorul Radio Renașterea, arhidiaconul Dan Văscu.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a vorbit clujenilor despre martiriul Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, care poate să exprime, în general, condiția omului lui Dumnezeu.

În acest context, vorbind pe tema „Seninătatea sufletului”, ierarhul a explicat că omul duhovnicesc privește cu seninătate toate lucrurile, atât pe cele bune, dar și pe cele rele, având încredințarea că toate se întâmplă prin rânduiala lui Dumnezeu.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Ioan Zosin Jula, care urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Tiocu de Jos, Protopopiatul Gherla.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Lavrentie al Cernigovului” al Bisericii Studenților din Campusul Universitar Hașdeu, dirijat de Doina Costin. Corul a intensificat atmosfera de sărbătoare prin colindele interpretate la chinonic.

La final, PS Părinte Benedict i-a felicitat pe toți cei  care poartă numele Sfântului Arhidiacon Ștefan.

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este unul dintre cele mai importante monumente de artă românească din Ardeal. Este primul edificiu monumental edificat după Marea Unire de la 1 decembrie 1918, fiind construit în stil neobizantin, cu elemente româneşti, între anii 1923-1933, din iniţiativa şi sub supravegherea vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan. La sfinţirea Catedralei, în data de 5 noiembrie 1933, au fost de faţă Patriarhul Miron Cristea, Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, Principele Nicolae, Primul-ministru Alexandru Vaida-Voevod, membri ai Guvernului şi mari demnitari ai Statului Român.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale Sfântului...

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Palatul Patriarhiei a găzduit miercuri, 28 februarie 2024, ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești (ANB), prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Membrii acestui organism central deliberativ au participat la lucrări...