Împărăția Cerurilor se ia prin stăruință, le-a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, clujenilor ce au participat în duminica a 16-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Cu toate că în lumea de astăzi se promovează ideea de câștig fără muncă, creștinii care doresc raiul nu pot ajunge acolo fără a se nevoi, a explicat Părintele Mitropolit:
La Sfânta Liturghie din Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca au slujit și Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii și Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. Preasfințitul Visarion și-a exprimat bucuria de a sluji în Catedrala din Cluj, amintindu-și că aici a fost hirotonit întru preot, în 1997 de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu:
În semn de apreciere pentru invitația făcută Preasfințitul Visarion i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, o icoană a Sfântului Antim Ivireanul. Ierarhul a adus cu sine și o casetă cu pământ din satul Aciliu unde s-a născut Episcopul Nicolae Ivan, pentru a fi așezată deasupra mormântului său.
Și Preasfințitul Macarie și-a exprimat bucuria de a fi la Cluj și de a sluji în catedrala ortodoxă, cu prilejul comemorării Episcopului Nicolae Ivan, în care a slujit mulți ani ca preot și ecleziarh:
Episcopul Nicolae Ivan, comemorat la 80 de ani de la plecarea sa la cele veșnice
În Catedrala Mitropolitană din centrul Clujului, imediat după Sfânta Liturghie, ÎPS Părinte Andrei, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, a oficiat o slujbă de parastas pentru Episcopul Nicolae Ivan, de la a cărui mutare în veșnicie s-au împlinit în luna februarie, 80 de ani. O scurtă rugăciune de pomenire a fost rostită și în cripta ierarhilor de la subsolul catedralei, unde se afla mormântul primului ierarh clujean.
Manifestările comemorative vor continua luni, 8 februarie, la Centrul Eparhial, unde de la ora 10.00, în sala Nicolae Ivan, va avea loc o Sesiune de comunicări. Vor vorbi despre personalitatea Episcopului Nicolae Ivan, Academicianul, Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, Pr. Prof. Univ. Dr. Alexandru Moraru și Pr. Lect. Univ. Dr. Cosmin Cosmuța, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj, dar și Prof. Univ. Dr. Mircea Popa, de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. La sfârșitul luărilor de cuvânt va fi lansat volumul „Episcopul Nicolae Ivan 1855-1936. Ctitorul reînviatei Episcopii a Vadului, Feleacului și Clujului. Studii si Documente”. Despre reeditarea acestui volum va vorbi Pr. Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, îngrijitorul acestei ediții.
Tot luni, 8 februarie, în memoria Episcopului Nicolae Ivan, Arhiepiscopia Clujului organizează și un spectacol de folclor. Evenimentul va debuta la ora 18.00 pe scena Casei de Cultură a Studenților, unde vor urca artiștii: Niculina Stoican, Florentina și Petre Giurgi, Cristian Pomohaci, Mirela Petrovici și Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan”.
Nicolae Ivan a fost ierarhul care a reîntemeiat la data de 6 decembrie 1921, Eparhia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului, pe vechile rădăcini ale centrelor ecleziastice medievale de la Feleac și Vad. El a păstorit Eparhia cu un neîntrecut har de ctitor, lăsând posterității Catedrala din inima Clujului, reședința eparhială, prima Academie Teologică clujeană, revista „Renașterea”, dar, în primul rând, împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocși ardeleni, care și-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei.