Liturghie arhierească în Certeze, la împlinirea a 200 de ani de la atestarea documentară bisericii parohiale

de | nov. 13, 2017 | Actualitatea religioasă

Duminică, 12 noiembrie 2017, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în parohia Certeze, Protopopiatul Oaş, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la atestarea documentară a actualei biserici a parohiale.

Peste 1.500 de credincioşi au asistat la slujbă, iar din sobor au făcut parte pr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, pr. Marcel Malanca, protopopul Oaşului, pr. Adrian Paul, paroh şi prodecan al Facultăţii de Litere a CUN a UTC Cluj-Napoca, arhim. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad din Ţara Oaşului, protos. Varlaam Coroian, stareţul Mănăstirii Chiuzbaia din Protopopiatul Baia Mare, preoţi de enorie din parohiile învecinate.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi coordonaţi Bogdan Matei. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot tânărul diacon Horaţiu Şurani pe seama parohiei Aliceni, Protopopiatul Oaş, şi întru ierodiacon monahul Sofronie, pe seama schitului Vinişorul din Borşa, Protopopiatul Vişeu, unul din cele cinci aşezăminte monahale din acest oraş. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin le-a vorbit credincioşilor despre pericopa evanghelică a samarineanului milostiv și despre binefacerile pe care Mântuitorul le-a făcut oamenilor.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin – „Cetăţean de Onoare al comunei Certeze”

Pentru promovarea valorilor culturale şi păstrarea credinţei strămoşeşti pe meleagurile Ţării Oaşului, Preasfinţitul Părinte Episcop a primit, prin hotărâre de Consiliu Local, titlul de „Cetăţean de onoare al comunei Certeze”. Titlul i-a fost înmânat de primarul Petru Ciocan, la finalul Sfintei Liturghii. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a mulţumit pentru acordarea acestui titlu, iar    din partea Episcopiei, a înmânat preotului paroh Adrian Gheorghe Paul „Gramata Episcopală” în semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească, social-filantropică şi culturală şi pentru contribuţia adusă în cadrul lucrărilor de  desfăşurate, până în prezent, la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Certeze, Protopopiatul Oaş. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a acordat diplome de vrednicie în semn de înaltă apreciere şi preţuire primarului Petru Ciocan, Consiliului Parohial și altor binefăcători. Preotul paroh Adrian Gheorghe Paul a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană a hramului bisericii – „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. De asemenea, a fost marcat momentul bicentenar al atestării documentare a bisericii parohiale prin acordarea a peste 70 de plachete şi diplome aniversare principalelor oficialităţi şi binefăcătorilor bisericii.

Andrei Fărcaş

Ultimele articole

Hristos Vindecătorul

Hristos Vindecătorul

Aspecte introductive Ar fi multe de spus cu privire la această pericopă. Ar fi și mai multe de înțeles dintr-o lectură făcută cu inima, a pasajului în cauză.Hristos, cel se prezintă în ipostaza Semănătorului vine apoi să potolească furtuna. Iar ulterior să izgonească...

Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul

Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a trecut la Domnul joi, 21 octombrie 2021, în urma îmbolnăvirii de Covid-19. Episcopul Devei și Hunedoarei fusese internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie, iar starea lui s-a...