Liturghie arhierească în Certeze, la împlinirea a 200 de ani de la atestarea documentară bisericii parohiale

de | nov. 13, 2017 | Actualitatea religioasă

Duminică, 12 noiembrie 2017, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în parohia Certeze, Protopopiatul Oaş, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la atestarea documentară a actualei biserici a parohiale.

Peste 1.500 de credincioşi au asistat la slujbă, iar din sobor au făcut parte pr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, pr. Marcel Malanca, protopopul Oaşului, pr. Adrian Paul, paroh şi prodecan al Facultăţii de Litere a CUN a UTC Cluj-Napoca, arhim. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad din Ţara Oaşului, protos. Varlaam Coroian, stareţul Mănăstirii Chiuzbaia din Protopopiatul Baia Mare, preoţi de enorie din parohiile învecinate.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi coordonaţi Bogdan Matei. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot tânărul diacon Horaţiu Şurani pe seama parohiei Aliceni, Protopopiatul Oaş, şi întru ierodiacon monahul Sofronie, pe seama schitului Vinişorul din Borşa, Protopopiatul Vişeu, unul din cele cinci aşezăminte monahale din acest oraş. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin le-a vorbit credincioşilor despre pericopa evanghelică a samarineanului milostiv și despre binefacerile pe care Mântuitorul le-a făcut oamenilor.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin – „Cetăţean de Onoare al comunei Certeze”

Pentru promovarea valorilor culturale şi păstrarea credinţei strămoşeşti pe meleagurile Ţării Oaşului, Preasfinţitul Părinte Episcop a primit, prin hotărâre de Consiliu Local, titlul de „Cetăţean de onoare al comunei Certeze”. Titlul i-a fost înmânat de primarul Petru Ciocan, la finalul Sfintei Liturghii. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a mulţumit pentru acordarea acestui titlu, iar    din partea Episcopiei, a înmânat preotului paroh Adrian Gheorghe Paul „Gramata Episcopală” în semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească, social-filantropică şi culturală şi pentru contribuţia adusă în cadrul lucrărilor de  desfăşurate, până în prezent, la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Certeze, Protopopiatul Oaş. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a acordat diplome de vrednicie în semn de înaltă apreciere şi preţuire primarului Petru Ciocan, Consiliului Parohial și altor binefăcători. Preotul paroh Adrian Gheorghe Paul a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană a hramului bisericii – „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. De asemenea, a fost marcat momentul bicentenar al atestării documentare a bisericii parohiale prin acordarea a peste 70 de plachete şi diplome aniversare principalelor oficialităţi şi binefăcătorilor bisericii.

Andrei Fărcaş

Ultimele articole

Sfințirea ansamblului parohial din cartierul clujean Borhanci

Sfințirea ansamblului parohial din cartierul clujean Borhanci

În Duminica a 4-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), 26 martie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul...

Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Poiana Ilvei

Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Poiana Ilvei

În Duminica a 4-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), 26 martie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea parohială din Poiana Ilvei, județul...