Liturghie arhierească, în parohia bistrițeană Vermeș

de | feb. 19, 2017

Credincioșii parohiei bistrițene Vermeș, Protopopiatul Beclean, s-au  bucurat în Duminica Înfricoșătoarei Judecăti, de prezență arhierească. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat aici Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, pornind de la pericopa Evanghelică a zilei, ierarhul i-a îndemnat pe credincioșii prezenți în număr mare la slujbă și îmbrăcați în frumoasele straie populare specifice zonei, să mediteze fiecare la faptele lor:

Liturghie arhierească, în parohia bistrițeană Vermeș

 

Parohul Paul-Valer Ziman, ridicat la rangul de sachelar

La finalul slujbei, părintele paroh Paul-Valer Ziman, care de mai bine de trei ani păstorește comunitatea din Vermeș, a fost ridicat de IPS Andrei la rangul de sachelar. Preotul i-a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezența în mijlocul credincioșilor din Vermeș și a făcut o scurtă prezentare a activităților desfășurate în parohie:

Totodată, i-a daruit Părintelui Mitropolit o bederniță, ce are brodat hramul bisericii din Vermeș „Adormirea Maicii Domnului”, veșmânt liturgic pe care Înaltpreasfinția sa a promis că-l va purta în acest an, la Hramul Mănăstirii clujene Nicula. Mulțumiri  din partea părintelui paroh și a Arhiepiscopiei Clujului au fost aduse și autorităților locale și județene, pentru sprijinul acordat comunității ortodoxe din localitate. Astfel, primarul comunei Lechința, de care aparține localitatea Vermeș, Romeo Florian, a primit în semn de recunoaștere a sprijinului față de biserică, Ordinul „Sfântul Pahomie de la Gledin”, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, o icoană ce o reprezintă pe Maica Domnului.

Slujba arhierească de la Vermeș s-a încheat cu sfințierea unei troițe sculptate în piatră, ce este amplasată în curtea bisericii și care a fost donată de o familie de credincioși din localitate.

Parohia Vermeș aparține de Protopopiatul Beclean și deține două biserici, una veche din lemn, în care nu se slujește, și alta construită după 1990, ce poartă hramurile „Adormirea Maicii Domnului”  și  „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”. Comunitatea ortodoxă de aici numără aproximativ 600 de credincioşi.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA