Liturghie Arhierească în Parohia Cerișa

de | aug. 12, 2018

Duminică, 12 august 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cerișa, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Marian-Viorel Gligor, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.

Localitatea Cerișa, situată în nord-vestul României, în regiunea marginală a Depresiunii Şimleului, la contactul cu culmile joase ale munților Plopiş, în bazinul hidrografic al Văii Cerișa, a fost atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1477, sub denumirea de Cserese, însă, cu siguranţă, obiectele din piatră şi din bronz, descoperite în anii 1974, 1976 şi 1983, atestă faptul că această vale a fost locuită încă din Evul Mediu.

Ca urmare a faptului că satul este aşezat pe centura apărării dacice, de-a lungul timpului, oamenii din această localitate au înfruntatmulte oprimări, cauzate de popoarele migratoare, de colonizarea maghiară și de participarea mai multor localniciîn cadrul celor două Războaie Mondiale. Una dintre cele mai grele încercări, au trăit-o sătenii în data de 15 septembrie a anului 1940, când, după masacrul de la Ip, o companie de militari maghiari a străbătut satul împuşcând mai mulţi băștinași.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că locuitorii Cerișei au ridicat trei lăcaşuri de cult. Prima biserică de lemn a fost edificată în anul 1843, „pe spatele poporului”,potrivit unui document al vremii. Al doilealăcaș de cult a fost construit în anii 1950-1951 şi sfințit în data de 10 noiembrie 1963, de Episcopul Valerian Zaharia al Oradiei.

Actuala biserică, a fost zidită între anii 1989-1993, în timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Ioan Marian,iar în data de 13 septembrie 1993 aceasta a fost sfințită de Preasfințitul Părinte Ioan Mihălțan, Episcopul Oradiei, satul Cerișa fiind, în vremea aceea, filie a Parohiei Marca.

Începând cu anul 1996, Preacucernicul Părinte Marian-Viorel Gligor a fost numit preot al Parohiei Cerișa, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale.

Pe lângă lucrările de înfrumusețare a bisericii și a casei parohiale, Parohia Cerișa desfășoară și o bogată activitate social-filantropică, concretizată în ajutorarea săracilor și în păstrarea tradițiilor și a valorilor creştine.

Redactor: Diac. Ionică Torcoș

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

ASCOR Cluj – Credință, Solidaritate și Acțiune în Luna Martie

ASCOR Cluj – Credință, Solidaritate și Acțiune în Luna Martie

Luna martie este un timp al implicării și al iubirii față de aproapele, iar Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – Filiala Cluj-Napoca organizează o serie de evenimente menite să întărească atât trăirea duhovnicească, cât și solidaritatea față de cei aflați...