Liturghie Arhierească în Parohia Horoatu Crasnei

de | feb. 24, 2019

Duminică, 24 februarie 2019, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Horoatu Crasnei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Răstolțu Deșert, din Protopopiatul Zalău, pe diaconul Ioan-Roman Cernucan-Moș.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Vlad-Alexandru Stânean, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinţiei Sale pentru prezență, pentru distincția acordată și i-a oferit o cârjă arhierească.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.

Satul Horoatu Crasnei este așezat ȋn depresiunea Şimleului, la poalele Munților Meseș, în partea sud-vestică a județului Sălaj și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna omonimă.

Localitatea Horoatu Crasnei a fost atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1213, în Registrul de la Oradea, sub numele de Villa Huruat. De-a lungul timpului,satul a avut diverse denumiri, însă din anul 1930 localitatea apare cu numele deHoroat-Petenia. La baza acestui toponim stă paleoslavul „harvatŭ”, cu varianta maghiară „horvat” (croat). La început, satul Horoatu Crasnei a înglobat și localitatea Petenia.

Cea dintâi biserică din Horoat a fost construită, în întregime, din lemn, în cimitirul parohial. Astăzi, singurul obiect de cult care se păstrează din acea vreme, în actualul lăcaș de cult, este un clopot, care datează din anul 1832 și care este inscripționat cu numele donatorului, respectiv Roman Filip.

Biserica de zid din Horoatu Crasnei s-a edificat în anul 1937, pe cheltuiala credincioșilor și cu sprijinul autorităților județene.

Lăcașul de cult este zidit din cărămidă plină arsă, pe un fundament din piatră cubică, după un plan tip sală, având lungimea de 18,40 m și lățimea de 7,40 m. Absida altarului este semicirculară decroșată, iar naosul este acoperit cu o boltă semicirculară, pe latura vestică fiind amplasat turnul-clopotniță angajat navei, a cărui șarpantă este în formă de coif.

Ȋntre anii 1992-1995, biserica a fost renovată complet. Astfel, interiorul a fost tencuit și pictat ȋn stil bizantin, în tehnica frescă, s-a pictat iconostasul, s-au executat și montat lambriuri și s-au făcut unele reparații exterioare. În anul 1995, lăcașul de cult a fost resfințit de Preasfințitul Părinte Ioan Mihălțan al Oradiei.

În anii 2002-2003 exteriorul bisericii a fost renovat complet. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare pentru săvârșireasfintelor slujbe. Biserica a fost resfinţită în data de 20 iulie 2003, de Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului.

În trecut, în localitatea Horoatu Crasnei a funcționat și o școală confesională, al cărei învățător era calificat și era plătit, anual, cu 600 de coroane. Edificiul școlar a fost construitîn anul 1858, din piatră.

Începând cu anul 2014, Preacucernicul Părinte Vlad-Alexandru Stânean a fost numit preot al Parohiei Horoatu Crasnei, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.

În prezent, Parohia Horoatu Crasnei este compusă dintr-un număr de 78 de familii de credincioși ortodocși, în cadrul acesteia desfășurându-se o bogată activitate social-filantropică, întrucât aceasta este acreditată în oferirea serviciilor de asistență socială la domiciliu. Astfel, începând cu anul 2006, parohia derulează o serie de proiecte, colaborând cu diferite instituții de stat, dar și cu unități private. Parohia Horoatu Crasnei are angajați trei asistenți sociali de a căror servicii beneficiază22 de persoane vârstnice.

Secretar Eparhial, Diac. Ionică Torcoș

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...