Liturghie Arhierească în Parohia Marca

de | apr. 7, 2024

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh Ioan Iacob a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură și i-a oferit o cruce de binecuvântare.

Localitatea Marca aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Marca și este situată la limita vestică a județului Sălaj, pe teritoriul acesteia fiind descoperite fragmente ceramice, unelte de piatră, bronz, fier etc., care o plasează în epoca neolitică.

Satul a fost atestat documentar în anul 1314 și a devenit cunoscut datorită locului numit „Cetate” de pe dealul Muncelului, unde strămoșii noștri daci și-au întemeiat și și-au întărit vatra.

Lăcașul de cult din Marca, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost construit în anul 1981, în timpul păstoririi părintelui Ioan Păușan, iar lucrările de finisaj, de împodobire cu pictură și de înfrumusețare au fost finalizate de Preacucernicul Părinte Ioan Marian în anul 1987, când a fost și sfințit de Preasfințitul Părinte Vasile Coman. În proximitatea bisericii s-au construit casa parohială și un așezământ care cuprinde o capelă, o bibliotecă, un birou și sălile Muzeului etnografic, terminate tot prin grija vrednicului părinte Ioan Marian și binecuvântate de Preasfințitul Părinte Ioan Mihălțan.

Începând cu anul 2010, Preacucernicul Părinte Ioan Iacob a fost numit preot al Parohiei Marca, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau renovarea și înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale. Astfel, în data de 18 decembrie 2011, biserica și casa parohială au fost binecuvântate de Preasfințitul Părinte Petroniu.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Episcopia Sălajului
Resfințirea bisericii din Parohia Mesteacănu

Resfințirea bisericii din Parohia Mesteacănu

Duminică, 26 mai 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mesteacănu, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie,...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...