Liturghie Arhierească în Parohia sălăjeană Biușa

de | sept. 30, 2018 | Actualitatea religioasă

Duminică, 30 septembrie 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Biușa, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Vasiliu Gurzou, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. După Dumnezeiasca Liturghie, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, a dat citire Apelului Adunării Naţionale Bisericeşti pentru participarea la Referendum în zilele de 6 și 7 octombrie 2018. În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a citit Pastorala cu privire la Referendumul pentru revizuirea Constituției României.

Satul Biușa este așezat în partea de nord a județului Sălaj, mai precis în partea de sud-vest a Comunei Benesat, la distanța de un kilometru și jumătate față de drumul județean Zalău – Cehu Silvaniei – Jibou. Despre numele satului Biușa, tradiția populară afirmă că acesta ar fi provenit de la expresia „benedictinii aveau cămara plină de bunătăți”, o altă ipoteză fiind aceea potrivit căreia denumirea localității ar deriva de la numele ungurului Bӧὅs (posibil fondator al satului), aceasta din urmă fiind cea mai plauzibilă dintre cele două supoziții, deoarece autoritățile, de-alungul timpului, denumeau localitățile după numele întemeietorului lor, din anumite interese de ordin social-economic, cum ar fi asigurarea dărilor.

Prima atestare documentară a satului Biușa datează din anul 1387, când acesta este menționat ca localitate maghiară „vilae hungaricalis”, aparținând cetății Cheud din Comitatul Solnoc Dăbâca. Prima biserică românească datează din jurul anului 1680, aceasta fiind construită din lemn și acoperită cu paie. În anul 1780, lăcașul de cult a fost refăcut cu lemn din biserica veche, primită din Bârsăul de Sus, cu titlul de donație.

Acest lăcaș de cult s-a deteriorat în timp, o parte din lemnul acesteia fiind folosit la acoperișul și bolta noii biserici de zid, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. Edificarea actualului lăcaș de cult a fost finalizată în toamna anului 1949, acesta având formă de cruce greacă și un turn clopotniță cu doua clopote. Biserica are lungimea de optsprezece metri, lățimea de șase metri și înălțimea de opt metri. Materialele folosite pentru construcție au fost: piatra, cărămida și lemnul. Inițial, lăcașul de cult a fost acoperit cu țiglă, însă în anul 1971 acesta a fost acoperit cu tablă zincată. Începând cu anul 1994, Preacucernicul Părinte Vasiliu Gurzou a fost numit preot al Parohiei Biușa, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.

Ultimele articole

Hristos Vindecătorul

Hristos Vindecătorul

Aspecte introductive Ar fi multe de spus cu privire la această pericopă. Ar fi și mai multe de înțeles dintr-o lectură făcută cu inima, a pasajului în cauză.Hristos, cel se prezintă în ipostaza Semănătorului vine apoi să potolească furtuna. Iar ulterior să izgonească...

Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul

Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a trecut la Domnul joi, 21 octombrie 2021, în urma îmbolnăvirii de Covid-19. Episcopul Devei și Hunedoarei fusese internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie, iar starea lui s-a...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud s-au reunit marți, 19 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat în biserica Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Salva și a fost precedată de o slujbă de Te Deum. Lucrările conferinței...