Liturghie arhierească în parohia sălăjeană Borza

de | iul. 5, 2015 | Actualitatea religioasă

Duminică, 5 iulie 2015, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel din parohia Borza. În cadrul slujbei, Preasfinția Sa l-a hirotesit pe preotul paroh Cristian Oancea iconom stavrofor.
Piatra de temelie pentru biserica de zid, pusă sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a fost sfințită în anul 1995. Lucrările, coordonate de părintele Claudiu Nechita, actualul consilier social-filantropic al Episcopiei Sălajului, au fost finalizate în anul 2007.
Actualul păstor al acestei comunități, părintele Cristian Oancea a fost numit paroh aici în anul 2013, până atunci a activat la parohia Buzaș. Părintele a desfășurat o bogată activitate pastoral-duhovnicească și administrativ-gospodărească, atât în parohie, cât și în cele două filii, Rogna și Podiș. De anul trecut părintele Cristian Oancea ocupă și funcția de inspector contabil la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Satul Borza, o istorie de aproape 700 de ani

Prima atestare documentară a satului Borza este din anul 1322. Aici, în anul 1994, s-a descoperit un tezaur ce datează de la începutul secolului al XVII-lea. Este vorba despre monede medievale şi obiecte de podoabă.
Cele mai vechi dovezi al vieţii religioase din această localitate sunt de la sfârşitul de secolului al XVI-lea și începutul de secolului al XVII-lea. De atunci datează inelul de bronz descoperit în 1994 în hotarul satului, ale cărui elemente de decor, crucea înscrisă într-un cerc, crenguţa de brad (simbol al pomului vieţii), arată că posesorul lui era un creştin.
Nu se ştie când a fost înălţat un prim locaş de rugăciune în acest sat. Cert este însă faptul că înainte de 1758, de când e datată biserica veche ce poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, pictorii Zaharie şi Andrieş au zugrăvit în jurul anului 1720 pentru catapeteasma bisericii din Borza o icoană împărătească, iar clopotarul Mihai a turnat 20 de ani mai târziu clopotul cel mic pentru aceeaşi biserică. De aici rezultă că sătenii aveau înainte de jumătatea sec. al XVIII- lea un loc în care să îşi plece genunchii la rugăciune.

 

Ultimele articole

Maica Siluana Vlad a murit la vârsta de 77 de ani

Maica Siluana Vlad a murit la vârsta de 77 de ani

Stareța mănăstirii „Sf. Siluan Athonitul” din Iași, Schimonahia Siluana Vlad, a trecut la Domnul în seara zilei de marți, 8 iunie 2021, la mai puțin de două săptămâni de la împlinirea vârstei de 77 de ani.  Anunțul a fost făcut de Pr. Constantin Sturzu, purtătorul de...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Turda

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Turda

Marți,  8 iunie  2021, la Mănăstirea „Mihai Vodă” din Turda a avut loc conferința semestrială de primăvară a preoților din Protopopiatul Ortodox Turda. Întâlnirea a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată în bisericii mănăstirii, în prezența Preasfințitului...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Cluj II

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Cluj II

Clericii din Protopopiatul Ortodox Cluj II s-au reunit luni, 7 iunie 2021, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” - Florești, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Conferința a fost precedată de o slujbă de Te Deum, fiind săvârşită de Preasfințitul...