Liturghie arhierească în Parohia sălăjeană Sighetu Silvaniei

de | nov. 18, 2018

Duminică, 18 noiembrie 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu, episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Sighetu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și părintele Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, părintele protopop Dan Haiduc a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la prima duminică a Postului Nașterii Domnului, din anul 2018.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru sachelar pe părintele paroh Cosmin-Marian Naghi, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta. La rândul său, părintele paroh a mulțumit Preasfinţiei Sale pentru prezență, pentru distincția acordată și i-a oferit o icoană. În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate.

Satul Sighetu Silvaniei este situat în partea de nord-vest a județului Sălaj și aparţine, din punct de vedere administrativ, de comuna Chieșd. Prima atestare documentară a localității datează din anul 1466, când aceasta apare sub numele de Zygeth. În anul 1966 satul primește denumirea de Sighetu Silvaniei. În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că biserica de lemn, monument istoric, din Sighetu Silvaniei are o vechime destul de mare, potrivit inscripţiei fragmentar păstrată „făcut Simon … mi ani…”, de pe bârna exterioară de sus a încadramentului de la portalul lăcașului de cult. De-alungul timpului, transformarea portalului a dus şi la mutilarea pisaniei, ceea ce face ca anul construirii acestei biserici de lemn să-l cunoaştem doar din bibliografia păstrată din acea perioadă. Astfel, conform tradiţiei, acest lăcaş de cult a fost ridicat, iniţial, în satul Sălăjeni, fiind adus, mai apoi, în localitatea Sighetu Silvaniei, ca urmare a faptului că în acel sat se edificase o biserică mult mai mare. În acest sens, potrivit istoricului Petri Mor, lăcașul de cult din lemn a fost construit în anul 1632, acesta fiind al treilea din zonă, ca şi vechime.

Într-un act al Parohiei Sighetu Silvaniei s-a descoperit o informație din care reiese faptul că biserica de lemn ar fi fost dăruită sătenilor de către baronul Zvinghi Gheza, din Supuru de jos, județul Satu Mare. la solicitarea proprietarului satului, Kemeni Arpad. Conform acestei ipoteze, lăcașul de cult ar fi fost adus în localitatea Sighetu Silvaniei, în anul 1875 fiind folosit pentru serviciul liturgic până în anul 1996, când a fost finalizată construcția bisericii de zid.

Actuala biserică de zid a fost ridicată între anii 1990-1995, prin strădania bunilor credincioşi şi a preotului paroh de la acea vreme, Lucian Brejea. Lăcașul de cult a fost zidit din cărămidă, după un plan triconc, cu abside laterale circulare, având lungimea de 25,35 m și lățimea de 13 m. Absida altarului este poligonală nedecroșată, iar naosul bisericii este acoperit cu o boltă cu turlă centrală, susținută pe pandantive. Pe latura vestică sunt amplasate turnurile-clopotniță laterale angajate navei, a căror șarpantă este în formă de bulb, acoperită cu tablă. Lăcașul de cult, cu hramul ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, a fost târnosit de Preasfințitul Părinte Ioan Mihălțan, Episcopul Oradiei, Bihorului și Sălajului, în data de 24 septembrie 1995, protopop fiind Preacucernicul Părinte Victor Tăut. Pictura s-a realizat în tehnica frescă, de către pictorii Cornel Bănică și Marius Cioran, între anii 1994-1995. Începând cu anul 2011, Preacucernicul Părinte Cosmin-Marian Naghi a fost numit preot al Parohiei Sighetu Silvaniei, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA