Liturghie arhierească în parohia sălăjeană Subcetate

de | ian. 28, 2018

Duminică, 28 ianuarie 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica ocrotită de „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Subcetate, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Împreună cu Preasfinția Sa au liturghisit părintele Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei și părintele paroh Cătălin Lazar.

Satul Subcetate este situat pe valea Barcăului şi aparţine, din punct de vedere administrativ, de comuna Valcău de Jos. Aici se păstrează ruinele unei cetăţi medievale, despre a cărei existență avem prima menţiune istorică începând cu anul 1319. Prima atestare documentară a localității Subcetate provine din anul 1481, când satul apare sub numele de Warallya, denumirea actuală, de Subcetate, fiind menționată abia din anul 1733.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită în anii 1939-1940, prin stăruinţa preotului Pavel Pordea, a epitropului Florian Fiţ şi a bunilor credincioşi, fiind zidită din cărămidă pe un fundament de piatră. Pereţii interiori, în cea mai mare parte, sunt zugrăviţi, având pictate doar câteva pasaje biblice şi pe Sfinţii Apostoli, toate acestea fiind lucrate în anul 1973.

După instalarea părintelui Cătălin Lazar, ca preot paroh, în anul 2011, au fost efectuate ample lucrări de reparaţii ale locaşului de cult. De asemenea, sfântul lăcaș a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. În data de 12 octombrie a anului 2014, în urma lucrărilor de reînnoire efectuate, Preasfințitul Părinte Petroniu a resfințit lăcașul de cult. Tot atunci, Preasfinția Sa i-a acordat părintelui paroh distincția de sachelar. În paralel cu lucrările executate la biserică, au fost efectuate şi lucrările la casa parohială.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA