Liturghie arhierească în Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare

de | nov. 29, 2015

Duminică, 29 noiembrie a.c., Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Vasile Florin Coţan, care va primi peste cîteva zile şi harul preoţiei pe seama parohiei Româneşti – Frâncenii Boiului, Protopopiatul Chioar. Răspunsurile la Sfânta Liturtghie au fost date de corul parohiei, dirijat de profesorul Adrian Iercoşan.

Parohia a fost înfiinţată în 1 mai 1999, iar ca ocrotitor a fost stabilit „Sfântul Apostol Andrei”, cel întâi chemat la apostolie, numit apostolul românilor, pentru că a propovăduit în Dobrogea de azi şi i-a încreştinat pe români. Sfântul Apostol Andrei este şi ocrotitorul României.

Preotul Indrei Buda a fost numit paroh la sfârşitul anului 2000, cu misiunea de a găsi un teren şi a construi aici biserică. El a venit din Parohia Coruia, Protopopiatul Baia Mare, unde a mai construit din temelii o biserică de zid.

Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul a pus piatra de temelie a viitoarei bisericii la începutul lunii septembrie 2002, iar în toamna aceluiaşi an a început construirea unei biserici de lemn cu caracter provizoriu, terminată în acelaşi an.

Doi ani mai târziu, în 2004, începe construirea unei biserici de zid, după planurile unui arhitect băimărean, doamna Oxana Florescu. Biserica se află în etapa de încheiere a lucrărilor. Au mai rămas de executat doar padimentarea şi 54 metri pătraţi de pictură, din cei 2.000 metri pătraţi câţi vor fi în total. În executarea acestei lucrări în frescă, pictorul Constantin Bumbu din Căşei, cu cei doi fii ai săi, Emanuel şi Liviu, şi-au arătat măiestria, pentru că a ieşit o pictură de pur ortodoxă, care respectă întocmai canoanele Bisericii, erminia şi regulamentul Comisiei de pictură bisericească, aşa încât biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare este printre puţinele biserici din Episcopie şi chiar din ţară care are pictaţi toţi Sfinţii Români, canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română după anul 1950.

A consemnat pentru Radio Renaşterea Andrei FĂRCAŞ

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...