În Duminica a 2-a după Rusalii (a Sfinților Români), 21 iunie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit și a predicat în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Turda Veche, din municipiul Turda.
De la ora 10:00, în curtea bisericii parohiale, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, preotul Florian Șimonca, directorul Centrului de Recuperare Psihoneuromotorie pentru copii cu handicap „Sfânta Irina” din Turda, preotul paroh Marius-Gheorghe Cocan și preotul coslujitor Ioan-Aurel Rău.
După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat „Creștinismul și binefacerile lui”.
„Creștinismul este religia perfecțiunii spirituale și morale. Creștinismul este religia iubirii, el ne învață cum putem cunoaște și prețui pe Domnul Hristos, pe Dumnezeu Tatăl nostru. Pentru a putea cunoaște și prețui creștinismul, ce trebuie să facem? Un lucru simplu și foarte important: să studiem Evanghelia! Această carte, cea mai importantă dintre toate cărțile ce s-au scris vreodată, ne prezintă nouă religia iubirii. În Evanghelia după Matei, în capitolul 22, versetele 37-40, este rezumată învățătura Domnului Hristos: «Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău. Aceasta este marea şi întâia poruncă. Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. În aceste două porunci se cuprind toată Legea şi proorocii.» Aici este rezumată toată învățătura Domnului Hristos: să-L iubim pe Dumnezeu, pe sfinți și pe semenii noștri.”, a spus ierarhul.
„Duminica trecută ne aduceam aminte de toți sfinții lui Dumnezeu, care au trăit și trăiesc în lumea aceasta. Acum, la două săptămâni după Rusalii, ne aducem aminte de sfinții noștri români, de creștinismul și binefacerile lui, care s-a revărsat peste plaiurile noastre românești. Avem mângâierea că unul dintre apostolii pomeniți în Evanghelia de astăzi, Sfântul Apostol Andrei, a ajuns și a propovăduit și în Dobrogea. Avem mângâierea că avem un creștinism apostolic.”, a subliniat Mitropolitul Clujului.
În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea noii pandemii, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui, precum și pentru elevii care vor susține examenul de Bacalaureat.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal de tineri al parohiei.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența oficialităților locale și a sute de credincioși, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.
Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a hirotesit iconomi stavrofori, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe preoții parohiei Marius-Gheorghe Cocan și Ioan-Aurel Rău.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Turda Veche, situată pe strada Gheorghe Lazăr, nr. 19, datează din anul 1839. În timpul păstoririi preotului Coriolan Sabău, cu ocazia aniversării centenarului din anul 1939, a avut loc o amplă renovare. Astfel, între anii 1936-1939, biserica a suferit importante modificări arhitecturale, păstrate până în prezent. A fost mărită prin construirea a două abside laterale, fiind înfrumuseţată atât la exterior, cât şi la interior.
Mai multe fotografii AICI
Foto credit: Marius Romilă și Darius Echim