Liturghie Arhierească în prezența vicepremierului Vasile Dâncu, la Runcu Salvei

de | feb. 14, 2016 | Actualitatea religioasă

În duminica a 17-a după Rusalii, marcată de Biserica Ortodoxă pe 14 februarie 2016, credincioșii parohiei Runcu Salvei au primit vizita Mitropolitului Andrei.

Comunitatea parohială a pregătit o întâmpinare aleasă cu atât mai mult cu cât la Liturghie a luat parte și vicepremierul țării, Vasile Sebastian Dâncu, în calitate de fiu al satului, alături de alte oficialități locale și județene. Slujba s-a desfășurat în Biserica parohială ocrotită de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, unde Mitropolitul Clujului le-a vorbit credincioșilor despre obligațiile pe care le au părinții și copiii, unii față de alții.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului i-a acordat vicepremierului Vasile Sebastian Dâncu, Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție de la nivelul Arhiepiscopiei și Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni, tatălui său, Vasile Dâncu.

Înaltpreasfintitul Andrei a felicitat și întreaga activitate a scriitorului George Vasile Dâncu, pe care l-a distins cu Ordinul Sfântului Pahomie de la Gledin.

12729049_10204171327802880_1389634270844930461_nÎn semn de apreciere pentru întreaga muncă depusă în slujba bisericii, Mitropolitul Clujului i-a acordat și părintelui paroh Ilie Furcea, Crucea Arhiepiscopală.

La finalul slujbei, vicepremierul Romaniei, Vasile Dancu le-a dăruit celor peste 1000 de credincioși prezenți, câte o carte de rugăciune.

Biserica parohiei Runcu Salvei a fost ridicată între anii 1957-1968 și sfințită de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

Începând cu anul 2008, locașul de rugăciune a fost supus unor ample lucrări de reabilitare, în care a fost inclusă și repictarea.

La 26 august 2010 biserica a fost resfințită de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

 

Ultimele articole

Experiența carcerală la Nicolae Steinhardt

Experiența carcerală la Nicolae Steinhardt

În seria dialogurilor cu dr. Călin Emilian Cira, doctor în istorie și doctorand în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, abordăm o serie de teme specifice ce se regăsesc în opera scriitorului și monahului Nicolae Steinhardt, cunoscut și ca monahul...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...