Liturghie Arhierească la biserica „Bunavestire” din Baia Mare

de | oct. 10, 2016

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereul vicar al Episcopiei Maramureșului, a oficiat duminică, 9 octombrie 2016, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Bunavestire” din Baia Mare. Din soborul slujitor au făcut parte pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, consilieri eparhiali, protopopul de Baia Mare, pr. Fabian Coroian, preotul slujitor al acestui Sfânt Altar, precum și alţi preoţi din Baia Mare. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii, ne informează corespondentul radio Renașterea în Episcopia Maramureșului, Andrei Fărcaș.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. prof. dr. Stelian Tofană, care s-a referit la pericopa evanghelică a zilei, „Învierea fiului văduvei din Nain”, care ne prezintă două tablouri diametral opuse: convoiul morţii, de petrecere spre mormânt a unicului fiu decedat al văduvei, şi convoiul vieţii, de înviere a fiului văduvei, prin puţinele cuvinte rostite de Iisus Hristos: „Tinere, ţie îţi zic ridică-te!”. Un dialog ce nu pare prea logic, vorbind unui mort, dar acesta se ridică la viaţă. Este una din minunile Domnului nostru Iisus Hristos, una care se referă la tineri, pentru a-i îndemna să se ridice din starea păcatului, ceea ce duce la moarte, spre starea vieţii, rezultat al faptelor cele bune. Datorită acestui fapt, părintele profesor Stelian Tofană a numit Sfânta Evanghelie de azi „Evanghelia tinerilor”, cărora li se adresează în primul rând. „Sunt tineri care, deşi sunt vii, sunt morţi, a spus părintele profesor. O viaţă fără precepte morale este o viaţă fără sens, care te situează în convoiul morţii. Iisus nu permite ca ultima speranţă a omului să fie pusă în mormânt”, deci să fie dată morţii. În acest sens, părintele a adresat un îndemn tinerilor pentru a duce a viaţă fără de păcat, fără patimi.

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a mulţumit înaltului oaspete pentru că a făcut parte din soborul slujitor şi pentru că s-a adresat credincioşilor într-un elocvent cuvânt de învăţătură, din care orice tânăr are de învăţat.

În timpul Sfintei Liturghii, părintele Florin Ilie Codrea a primit distincţia de stavrofor, pentru că şi-a luat cu strălucire doctoratul, avându-l îndrumător pe părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană, pentru că are un număr rotund de ani de la hirotonire şi de când slujeşte la acest Sfânt Altar şi pentru că are o foarte bogată activitate social-flilantropică şi culturală (scoate de mai mulţi ani revista „Bunavestire” a parohiei, plus alte activităţi), fiind, deci, un preot de dat exemplu pe toate planurile.

Preotul paroh, care are toate distincţiile, a primit Gramata Episcopală pentru meritul ridicării bisericii, iar diplome de vrednicie au primit Consiliul Parohial, prim corator Gheorghe Covaci, Comitetul Parohial al femeilor, Corul bisericii şi Asociaţia Filantropică „Marthiria”.

Parohia „Bunavestire” din Baia Mare, este una din parohiile tinere ale municipiului, care s-a constituit în anul 2000, iar bisericii actuale de zid, înainte fiind o biserica temporară din lemn, i s-a pus piatra de temelie în 2001, când a început şi construcţia ei. Subsolul bisericii de zid a fost târnosit în anul 2003. În momentul de faţă, biserica de la nivelul al doilea se află în stadiu de pictură.

Biserica are mereu în derulare activităţi culturale şi filantropice, de la înfiinţare şi până în prezent, Asociaţia Cultural Creştină „Marthiria” a derulat peste 100 de proiecte de anvergură cu toate categoriile de vârstă ale credincioşilor din Parohie, o atenţie deosebită fiind acordată copiilor şi tinerilor.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...