Liturghie arhierească la biserica „Înălţarea Domnului” din Baia Mare şi slujbă de pomenire a eroilor

de | mai 18, 2018

Joi, 17 mai 2018, de sărbătoarea Înălţarea Domnului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica ce poartă hramul „Înălţarea Domnului„ din Baia Mare, cu ocazia hramului. De aemenea, la Monumentul Ostaşului Român, a săvârșit slujba de pomenire pentru Eroii Neamului. Ziua Eroilor din anul acesta are o semnificaţie deosebită, deoarece ne aflăm în „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918” în Patriarhia Română, an în care românii din toată lumea sărbătoresc Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Numeroși credincioși au fost prezenți biserica „Înălţarea Domnului” din Baia Mare, de praznicul împărătesc al Înălţării Domnului, pentru a participa la Sfânta Liturghie, săvârșită de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Mihai Tira, de la biserica „Sfântul Nicolae” din Baia Mare, Pr. Alexandru Buteanu, paroh, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, slujitor, Pr. Teodor Balaj, pensionar.  Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de Pr. Prof. Drd. Andrei Baboşan.

În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot tânărul teolog Mădălin Ioan Bontoş, care, la o Sfântă Liturghie viitoare, va primi taina preoţiei pe seama unei parohii din Sighetu Marmaţiei.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre praznicul împărătesc al Înălţării Domnului, relatat în Sfânta Scriptură şi în pericopa evanghelică a acestei sărbători împărăteşti.

          „Din ceea ce relatează pericopa evanghelică ce se citeşte de praznicul Înălţării Domnului la Cer, reţinem că Mântuitorul a petrecut 40 de zile pe pământ, cu Sfinţii Săi Apostoli şi li s-a arătat în nenumărate rânduri, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. A acceptat să verifice adeverirea Învierii prin simţul pipăirii, adică Mântuitorul i-a încurajat, i-a îndemnat pe Sfinţii Apostoli să se atingă de Trupul său Înviat, le-a arătat mâinile şi coasta. Apostolilor nu le venea să creadă. Era totul prea frumos să fie adevărat.”

Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre păstrarea tradiţiei Bisericii în legătură cu această perioadă de la Înviere la Înălţarea la Cer:

          „Din sărbătoarea de astăzi se cuvine să reţinem, în primul rând, că Biserica este foarte fidelă Evangheliei şi că Sfânta Liturghie este 95% alcătuită pe Sfintele Evanghelii şi pe Sfintele Scripturi, a specificat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Toată Sfânta Liturghie este inspirată de Dumnezeu şi alcătuită de Sfinţii Vasile cel Mare şi Sfântul Ioan Gură de Aur, la care participăm mai tot timpul anului, inspirându-ne din Sfânta Scriptură şi pe adevărurile de credinţă, adevărurile mântuitoare, adevărurile evanghelice. Apoi, reţinem că Biserica a păstrat în tradiţia ei perioada aceasta de 40 de zile, răstimpul de la Înviere la Înălţare ca un timp sfinţitor.”

 

Parastas pentru Eroii Neamului

An de an, de la instituirea praznicului împărătesc ca zi a cinstirii Eroilor Neamului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin oficiază, la Monumentul Ostaşului Român, Slujba Parastasului pentru cei care au căzut, de-a lungul anilor, pentru apărarea patriei. Aşa s-au petrecut lucrurile şi anul acesta, când Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a fost înconjurat de Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Mihai Tira, de la biserica „Sfântul Nicolae” din Baia Mare, de preoţii militari Drd. Gabriel Vasile Băban, Daniel Achim şi Alexandru Nuszer. Răspunsurile au fost date de Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.  În final, au fost binecuvântate coroanele, ce urmau a fi depuse la Monument. Ceremonialul civil a început cu depunerea coroanelor de flori şi a continuat cu defilarea gărzii de onoare.

Andrei Fărcaş

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...