Liturghie arhierească la Biserica „Sfânta Treime” din Cluj, la 220 de ani de la zidirea ei

de | nov. 29, 2015 | Actualitatea religioasă

Preoți, credincioși, dar și oameni de cultură din Cluj-Napoca au luat parte în duminica a 30-a după Rusalii la sărbătoarea primei biserici românești din oraș, de la a cărei zidire s-au împlinit 220 de ani.

Acest eveniment istoric a fost marcat la sfântul locaș cu hramul „Sfânta Treime”, de pe strada Bisericii Ortodoxe, prin oficierea unei Liturghii arhierești. Slujba a început la ora 10:00 și a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, alături de un impresionant sobor de preoți și diaconi. La finalul Liturghiei a fost 13dezvelită o placă aniversară pe esplanada bisericii și s-a oficiat o slujbă de sfințire a biroului parohial.

Înaltpreasfințitul Andrei a vorbit în cuvântul său de învățătură despre cele două căi prin care orice creștin poate dobândi viața veșnică:

„Sfânta Evanghelie ne pune o întrebare esențială prin gura dregătorului «Doamne, ce să fac ca să moștenesc viața de veci?» Nu doar pentru el, ci pentru fiecare dintre noi aceasta este o întrebare existențială. Domnul Hristos, fiind pedagog absolut ne pune în fața ochilor sufletești două alternative: o cale pentru a ajunge în viața veșnică este cea a poruncilor, iar o altă cale specială este cea a sfaturilor evanghelice, adică a monahismului, care este o contrapondere a celor trei mari patimi ce stăpânesc în lume: iubirea de avere, de plăcere și de mărire”.

De-a lungul timpului, în biserica din deal cu hramul „Sfânta Treime”  au avut loc mai multe evenimente istorice. În 1811 Episcopul Vasile Moga a fost hirotonit ca episcop al tuturor românilor ortodocși din Transilvania. De asemenea, aici a avut loc instalarea episcopului Nicolae Ivan al Arhiepiscopiei Clujului,  pe 6 decembrie 1921. Astfel, timp de 12 ani biserica a fost catedrală episcopală, până la sfințirea catedralei din Piața Avram Iancu.

Ultimele articole

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca. Între produsele prezentate de studenți se numără palaneț cu brânză de Mociu, sarmale cu păsat de Vama Oaș, tochitură moldovenească sau bere tradițională din Dorna Candrenilor Universitatea de Științe Agricole și...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...