Liturghie arhierească la Biserica „Sfânta Treime” din Cluj, la 220 de ani de la zidirea ei

de | nov. 29, 2015

Preoți, credincioși, dar și oameni de cultură din Cluj-Napoca au luat parte în duminica a 30-a după Rusalii la sărbătoarea primei biserici românești din oraș, de la a cărei zidire s-au împlinit 220 de ani.

Acest eveniment istoric a fost marcat la sfântul locaș cu hramul „Sfânta Treime”, de pe strada Bisericii Ortodoxe, prin oficierea unei Liturghii arhierești. Slujba a început la ora 10:00 și a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, alături de un impresionant sobor de preoți și diaconi. La finalul Liturghiei a fost 13dezvelită o placă aniversară pe esplanada bisericii și s-a oficiat o slujbă de sfințire a biroului parohial.

Înaltpreasfințitul Andrei a vorbit în cuvântul său de învățătură despre cele două căi prin care orice creștin poate dobândi viața veșnică:

„Sfânta Evanghelie ne pune o întrebare esențială prin gura dregătorului «Doamne, ce să fac ca să moștenesc viața de veci?» Nu doar pentru el, ci pentru fiecare dintre noi aceasta este o întrebare existențială. Domnul Hristos, fiind pedagog absolut ne pune în fața ochilor sufletești două alternative: o cale pentru a ajunge în viața veșnică este cea a poruncilor, iar o altă cale specială este cea a sfaturilor evanghelice, adică a monahismului, care este o contrapondere a celor trei mari patimi ce stăpânesc în lume: iubirea de avere, de plăcere și de mărire”.

De-a lungul timpului, în biserica din deal cu hramul „Sfânta Treime”  au avut loc mai multe evenimente istorice. În 1811 Episcopul Vasile Moga a fost hirotonit ca episcop al tuturor românilor ortodocși din Transilvania. De asemenea, aici a avut loc instalarea episcopului Nicolae Ivan al Arhiepiscopiei Clujului,  pe 6 decembrie 1921. Astfel, timp de 12 ani biserica a fost catedrală episcopală, până la sfințirea catedralei din Piața Avram Iancu.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...