Liturghie arhierească la Catedrala din Baia Mare

de | mart. 12, 2017 | Actualitatea religioasă, Uncategorized

Duminică, 12 martie 2017, a Sfântului Grigore Palama, cu începere de la ora 9,30, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de soborul de preoţi slujitori ai sfântului locaş de închinare, de sub ascultarea părintelui eclesiarh Arhimandrit Dr. Casian Filip, şi în prezenţa a peste 2.500 de credincioşi, din care mulţi tineri şi copii, care s-au şi împărtăşit.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de Corul “Doxologia” al Catedralei Episcopale “Sfânta Treime”, dirijat de prof. Alina Ureche.

Cuvântul de învăţătură rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a referit atât la viaţa, sfinţenia şi sfaturile duhovniceşti pe care ni le-a lăsat Sfântul Grigore Palama, cât şi la Sfânta Evanghelie a duminicii, a vindecării slăbănogului din Capernaum, pentru că intre ele există o foarte strânsă legătură prin mănunchiul de învăţături pe care ni le-au lăsat.

„Sfântul Grigore Palama ne învaţă că pe lângă dreapta mărturisire a sfintei şi dreptei noastre credinţe, se cuvine să avem şi o dreaptă vieţuire, pentru că având arvuna harului Duhului Sfânt, primită la Botez, atunci când Îl iubim pe Dumnezeu şi-L mărturisim pe Iisus Hristos că este Fiul Dumnezeului celui viu şi primim darul Duhului Sfânt în puterea credinţei noastre, ni se deschid cerurile, se pogoară lucrarea cea binefăcătoare a Duhului Sfânt peste noi, care transformă viaţa noastră pământească în viaţă duhovnicească”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Iar vorbind despre vindecarea paraliticului din Capernaum, Preasfinţitul Părinte Iustin a subliniat că:

„Mântuitorul a intrat în viaţa şi-n sufletul acestui bolnav foarte discret, cu iubirea şi cu iertarea. Nu-l deconspiră, nu-l trădează în public. Se înţelege din pericopa evanghelică că acest om paralizat a păcătuit şi că boala era urmarea păcatelor. Să nu înţelegem şi să nu judecăm când vedem un om bolnav şi să zicem că omul acesta este foarte păcătos şi de aceea e bolnav. Să reţinem că Mântuitorul este un duhovnic discret, aşa cum trebuie să fie duhovnicul. A zis că i se iartă toate, pentru că ştia că îl va vindeca definitiv şi nu va mai fi un om păcătos. Va fi un om recuperat definitiv pentru Dumnezeu, sănătos sufleteşte şi trupeeşte.”

Andrei Fărcaş, redactor la Revista „Graiul Bisericici Noastre”

Ultimele articole

Problema autocefaliilor în perioada modernă: situația bisericească din Ucraina

Pentarhia în Evul Mediu

În continuarea discuțiilor din săptămânile trecute, de data aceasta vă invităm să acultați un nou dialog cu dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, doctor în istorie...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...