Liturghie arhierească la Catedrala Mitropolitană | Duminica a 7-a după Paști

de | iun. 5, 2022

În Duminica a 7-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic), 5 iunie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.

Din sobor au făcut parte slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu, în frunte cu exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, și decanul instituției de învățământ teologic clujean, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre creștinism – religia iubirii și despre importanța unității creștine.

„În această duminică, Sfânta Biserică ne aduce aminte de Sinodul I Ecumenic, din anul 325, care s-a luptat în mod deosebit pentru a păstra unitatea creștină, unitatea Bisericii creștine, unitatea religiei creștine, pentru că, iubiți frați și surori, așa cum vedem cu toții, în lume sunt mai multe religii, dar una-i absolută, una-i religia iubirii, după cum a spus părintele Ilarion Felea: creștinismul este religia iubirii”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

„Credem și mărturisim că religia noastră creștin-ortodoxă este religia iubirii. Și, cât ne ajută Dumnezeu, ne străduim să-i păstrăm unitatea ei, fără a urî celelalte confesiuni, ci rugându-ne lui Dumnezeu ca Biserica să-și găsească unitatea ei, ca toți să fie una” a mai spus ierarhul, conform rugăciunii Mântuitorului Iisus Hristos: „Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis” (Ioan 17, 21).

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.

La finalul slujbei, Mitropolitul Clujului l-a hirotesit întru duhovnic pe preotul Andrei Lucian Trifan, noul paroh al comunității din Iuriu de Câmpie, Protopopiatul Cluj I.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși tineri și credincioși clujeni, iar o parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru pacea lumii și pentru încetarea războiului din Ucraina.

 

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...