Liturghie arhierească la Mănăstirea Rohia

de | iul. 29, 2018

Duminică, 29 iulie 2018, cu începere de la ora 9,30, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, stareţ Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh măn ăstiresc, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi. Este prima Sfântă Liturghie săvârşită împreună de cei doi ierarhi la Mănăstirea Rohia, care le este mănăstire de metanie.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de un grup de teologi din Baia Mare şi Cluj-Napoca.

În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Bogdan Ioan Matei, absolvent de Teologie şi de Conservator, misionar pe seama Protopopiatului Baia Mare, cu slujire la biserica militară cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Baia Mare.

În cuvântul de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul, a arătat motivul pentru care cei doi ierarhi au slujit, pentru prima dată, împreună, la Mănăstirea Rohia:

   „Am venit aici acasă, la Maica Domnului, să-i mulţumim pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra fiilor ei”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, ca apoi, ponind de la pericopa evanghelică a duminicii despre umblarea pe mare – potolirea furtunii, ne-a îndemnat să reţinem îndemnul Mântuitorului Care spune, apostolilor, în Evanghelia de azi, să îndrăznească:

          „Hristos Dumnezeul nostru ni se adresează şi nouă, celor care suntem aici în curtea Maicii Domnului din Dealul Sfânt al Rohiei şi creştinilor de azi, de mâine şi din veac şi ne spune să îndrăznim, a precizat Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. El este cu noi. Dacă Îl avem pe Dumnezeu, dacă Îl avem pe Hristos, dacă Îl căutăm în rugăciune, El este cu noi şi nu avem de cine să ne temem, nu trebuie să ne temem de nimeni şi de nimic dacă Îl avem pe Hristos în rugăciune, dacă ştim dimineaţa şi seara să ne rugăm, dacă facem rugăciune îndurată către Maica Domnului, dacă postim, dacă suntem creştini ai Crucii. Iată se apropie Postul Adormirii Maicii Domnului, când fiecare dintre noi suntem chemaţi să postim şi să ne înfrânăm mai ales cuvintele şi atitudinile, şi gesturile noastre, care pot să aducă ştirbire sau să sufere pe planul nostru, suntem chemaţi la jertfa duhovnicească. De aceea aceste cuvinte ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos, îndrăzniţi, eu sunt cu voi, sunt valabile şi nouă, credincioşilor de astăzi. Să ne ajute Bunul Dumnezeu şi Maica Domnului să fim creştini buni, să ne ajute Maica Domnului şi Mântuitorul Iisus Hristos, stăpânul şi fratele nostru, să-I slujim cu demnitate şi cu jertfelnicie. Să ne ajute Dumnezeu şi Maica Domnului ca toţi care astăzi şi mâine şi poimâine nu-L vom părăsi pe Hristos, nu-L vom lepăda pe Hristos şi va rămâne cu noi. Vom rămâne cu El şi El cu noi. Să vină la noi şi să facă casă bună cu noi, pentru că chemarea Domnului nostru Iisus Hristos este o chemare tainică… Bătaia Domnului nostru Iisus Hristos la poarta sufletului nostru este o bătaie foarte înceată, aproape că nu se aude, dar El bate şi ne spune să îndrăznim. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să auzim bătaia Mântuitorului la poarta sufletului nostru şi să aducem rod însutit şi înmiit”, s-a rugat Preasfinţitul Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul.

După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul au oficiat parastasul de pomenire pentru victimele incendiului din Grecia de zilele trecute, iar apoi a hirotesit întru stavrofor pe preotul pensionar Vasile Pop, care a slujit 37 de ani în Parohia Boiereni, sat vecin Rohiei, de unde s-a şi pensionat.

Cu ocazia slujirii împreună la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a prezentat credincioşilor pe noul ierarh al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar  Timotei Sătmăreanul, de naştere din Rohia, fiu duhovnicesc al Mănăstirii Rohia.

Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre ediţia a XX-a a Zilelor Rohiei, organizate de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului şi Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia în Anul omagial al unității de credință și de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, care vor cuprinde omagierea preotului Nicolae Gherman, întemeietorul Mănăstirii Rohia şi ctitorul bisericii din satul Rohia, unde i se va dezveli un bust, i se va oficia un Parastas, iar la Mănăstirea Rohia se va desfăşura, în continuarea manifestării, simpozionul Zilele spiritualității și culturii la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Făclii de Centenar: Preotul ctitor Nicolae Gherman și Monahul Nicolae Steinhardt”.

„Acestea sunt făclii de Centenar, aşa cum a hotărât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, că nu sărbătorim numai evenimentul în sine, 100 de ani de la Marea Unire, ci tot ce a urmat după Marea Unire, tot ce a creat poporul Român, ierarhii săi, oamenii de cultură, mărturisitorii din temniţele comuniste, toate acestea le comemorăm şi omagiem pe cei ce încă sunt în viaţă şi îi cinstim şi comemorăm pe cei ce s-au mutat dintre noi, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Deci, este o mare sărbătoare. Mănăstirea Rohia a fost un dar al Unirii. Părintele Nicolae Gherman tocmai de aceea a construit mănăstirea, pentru că celelalte erau ocupate: Nicula, Moisei şi Bixad erau înstrăinate, luate de greco-catolici. Ele, la bază, sunt ortodoxe. Moiseiul are 400 de ani, a fost mănăstire ortodoxă. De asemenea, Bixadul, Nicula. Numai Rohia era în această parte de ţară singura mănăstire ortodoxă în Ardealul alipit şi Părintele Nicolae Gherman a vrut să facă un dar lui Dumnezeu şi în semn de mulţumire pentru Marea Unire, a întemeiat-o în 1923, iar Marea Unire a fost în 1918, el însuşi făcând parte din delegaţii la Marea Unire”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din Năsăud

Hramul Bisericii „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din Năsăud

În a doua zi după Bobotează, marți, 7 ianuarie 2025, când Sfinţii Părinţi ai Bisericii au rânduit a se prăznui Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a...