Liturghie arhierească la Păniceni, în Duminica Întoarcerii Fiului risipitor

de | feb. 28, 2021 | Actualitatea religioasă

În Duminica a 34-a după Rusalii (a Întoarcerii Fiului risipitor), 28 februarie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Păniceni, Protopopiatul Huedin.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit o icoană cu Învierea Domnului și a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, parohul din Păniceni, preotul Ștefan Tataru, preotul Tudor Petrovici (Parohia Huedin 2) și preotul Marian Vacariu (Parohia Negreni).

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a afirmat că „fiul risipitor este model absolut de pocăință”.

 

Pentru activitatea pastorală și administrativă, în semn de prețuire și respect, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe parohul Ștefan Tataru, care este și dirijorul Coralei mixte „Glasul Apusenilor” a Protopopiatului Huedin.

La final, părintele paroh i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. De asemenea, i-a dăruit o icoană cu Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, și o traistă tradițională.

Scurt istoric

În satul Păniceni există două lăcașuri de cult: o biserica de lemn, monument istoric, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, precum și o biserică de zid, edificată în perioada 1990-1997. Noul lăcaș de rugăciune a fost sfințit la data de 28 octombrie 2012, de Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Din luna octombrie 2016 până în prezent, comunitatea ortodoxă din Parohia Păniceni şi filia Dumbrava este păstorită de preotul Ștefan Tataru, care desfășoară mai multe activități culturale și sociale.

În viitorul apropiat, cu implicarea fiilor satului, parohul are în vedere strângerea de fonduri pentru reabilitarea bisericii de lemn, care se află într-o stare avansată de degradare.

Mai multe fotografii AICI 

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

GHEORGHE ZAMFIR (6 aprilie 1941)

GHEORGHE ZAMFIR (6 aprilie 1941)

Gheorghe Zamfir vine pe lume în Găești, județul Dâmbovița, la 6 aprilie 1941 și a avut încă de mic copil înclinații muzicale. Va fi atras încă de timpuriu de instrumentele muzicale, în special de muzica lăutarilor, una dintre cele mai mari dorințe ale sale fiind aceea...

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat luni seara, 5 aprilie 2021, un eveniment aniversar în cinstea părintelui Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață. Părintele vicar s-a născut la data...

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

În Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci), 4 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității parohiale din Cornești, Protopopiatul Huedin. După obiceiul...

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Vineri, 2 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail...