Liturghie Arhierească la Parohia Bănișor

de | iul. 25, 2016 | Actualitatea religioasă

În duminica a V-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bănișor, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej de nespusă bucurie pentru locuitorii acestei comune, care s-au adunat la Sfânta Biserică într-un număr impresionant, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat fiind de un frumos sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru preot pe diaconul Vasile Mureșan, pe seama Parohiei Lemniu, din Protopopiatul Jibou. De asemenea, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ioan-Dorin Torcoș, pe seama paraclisului Sfântul Evanghelist Luca, de la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Actuala biserică de zid, construită între anii 1894-1896, a suferit de-a lungul timpului ample modificări. În anul 1960 a fost efectuată o reparaţie capitală a lăcaşului de cult, biserica a fost consolidată cu contraforţi în timpul preotului Tudor Gorea. Între 1990-1991 a fost tencuit în terasit exteriorul bisericii, iar între 1994-1995 s-a executat catapeteasma nouă, pregătindu-se interiorul pentru pictura în frescă. Pictura din interior a fost realizată între 1995-1997 de către pictorul Florin Negruţ din Oradea.