Liturghie Arhierească la Parohia Gălpâia

de | aug. 14, 2016 | Actualitatea religioasă

Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica a VIII-a după Rusalii, 14 august 2016, la Parohia Gălpâia, după cum ne-a precizat Diac. Ionică Torcoş. La final, Preasfinția Sa a acordat părintelui paroh Mihai Dobocan distincția de sachelar, în semn de apreciere a efortului și a activității rodnice depuse de acesta în ogorul Bisericii lui Hristos. După săvârșirea Sfintei Liturghii, toți credincioșii din parohie s-au îndreptat spre Căminul Cultural al satului, unde Episcopul Sălajului a oficiat slujba Sfeștaniei, în urma lucrărilor de modernizare efectuate în ultima perioadă.

Veche așezare românească, satul Gălpâia a fost atestat documentar pentru prima dată la 13 iulie 1350 într-un act oficial al regelui Ludovic al Ungariei. Prima biserică a satului despre care avem date este biserica veche din lemn, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, atribuită de tradiţie anului 1575. Biserica este construită din bârne de stejar, având acoperişul în două ape, învelită cu şindrilă de brad. Interiorul bisericii a fost acoperit cu pictură, din care se mai păstrează doar puţine urme. Prispa cu arcade cioplite de pe latura de sud a fost adăugată în secolul al XVIII-lea,  probabil în anul 1769, dată notată pe o grindă a peretelui de sud. În anul 1939, prin grija Veturiei Goga, biserica a fost strămutată la Ciucea, în județul Cluj, în incinta conacului lui Octavian Goga.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, probabil după anul 1827, la Gălpâia a luat ființă o școală confesională. După tradiţia locală copiii învăţau carte într-o casă donată de un sătean fruntaş. În fiecare an alt sătean îşi dona casa pentru şcoală. Cântăreţii bisericii făceau carte pe rând cu copiii, fiecare câte o săptămână. La sfârşitul săptămânii, preotul făcea un mic examen ca să se convingă dacă într-adevăr cântăreţul s-a ocupat de copii.

Biserica actuală a satului a fost ridicată între anii 1930-1938, fiind târnosită de către episcopul Nicolae Colan al Clujului, la 13 iunie 1938.Biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil este în formă de cruce, având dimensiunile de 17 m lungime și 7 m lăţime.

Tânărul părinte Mihai Dobocan, actualul paroh al satului, a fost hirotonit preot în data de 26 februarie 2012, de către Preasfințitul Părinte Petroniu și încă de la început s-a făcut iubit în rândul credincioșilor, remarcându-se prin hărnicia și dăruirea Preacucerniciei Sale. Pe lângă activitatea pastoral-misionară bogată, părintele Mihai s-a dovedit a fi și un bun gospodar, Preacucernicia Sa efectuând lucrări de înnoire atât la locașul de cult, cât și la casa parohială, a transmis pentru radio Renașterea, diaconul Ionică Torcoș.

Ultimele articole

Premieră la Teatrul „Puck”: „Cei trei purceluși”

Premieră la Teatrul „Puck”: „Cei trei purceluși”

Cei mici și cei mari sunt așteptați duminică, 21 mai, de la ora 17, la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca la o nouă premieră. Este vorba de spectacolul interactiv „Cei trei purceluși”, după James Halliwell-Phillipps, în regia lui Rumi László. Binecunoscuta...