Liturghie Arhierească la Parohia Șimișna din Episcopia Sălajului

de | ian. 7, 2017

Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Șimișna, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La final, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia, în ultima perioadă.

Prima informație despre existența unui locaș de cult în Șimișna face referire la o veche mănăstire de călugări ortodocși (greco-orientali), așezată pe Valea Mănăstirii și este consemnată într-un registru al dărilor din anul 1658. Mănăstirea purta hramul „Sf. Gheorghe”.

În a doua jumătate a secolului al XVII-lea se menționează prezența unei vechi biserici în Șimișna, construită din lemn, pe locul unde astăzi se găsește cripta din spatele locașului de cult, lângă aceasta aflându-se o piatră mare, de formă plată, care este recunoscută ca fiind Sfânta Masă de altar a bisericuței de lemn.

Liturghie Arhiereasca la Simisna  (12)Construcția actualului locaș de cult, din satul Șimișna, este legată de numele preotului Simion Petricea. Datorită faptului că vechea biserică din lemn nu mai făcea față numărului tot mai mare de credincioși, Părintele Petricea hotărăște, împreună cu enoriașii parohiei, construirea unui nou locaș de cult, care să satisfacă nevoile și pretențiile tot mai mari ale șimișnenilor. Astfel, în luna octombrie a anului 1899 se cumpără piatra pentru fundație de la Glod, iar în anul 1903 este chemat un maistru antreprenor, Ioan Delbach, de origine italiană, din orașul Udine, care încheie un contract de angajare cu credincioșii parohiei, în vederea edificării bisericii, cu suma de 9.000 de florini. Lucrarea durează până în anul 1909, când biserica este terminată, cu excepția picturii.

În data de 25 septembrie 1910 are loc prima slujbă de sfințire a noului locaș de cult.

În anul 1936 se sfințește piatra de temelie a bisericii ortodoxe din Șimișna, construcția având o suprafață de 120 mp și fiind în formă de cruce. Fundația este din piatră, zidul din cărămidă, iar șarpanta din brad și stejar. Este acoperită cu țiglă, iar turnul, în formă de bulb, cu tablă.

Liturghie Arhiereasca la Simisna  (14)Locașul de cult, cu hramul „Sfântul Nicolae”, este târnosit în data de 1 octombrie 1939, de către episcopul ortodox al Clujului, Nicolae Colan.

În jurul bisericii se pun bazele unei mănăstiri de maici, casa parohială devenind casă monahală. În toamna anului 1940 trăiau, aici, 6 măicuțe, îndrumate spiritual de către ieromonahul Valerian Bilț. În luna iunie a anului 1942, episcopul Nicolae Colan dispune mutarea maicilor și a surorilor de la Șimișna la castelul Goga din Ciucea.

În anul 1948 cultul greco-catolic fiind interzis de comuniști, prin lege, întreaga populație a satului devine ortodoxă.

Începând cu anul 2008, prin purtarea de grijă a Părintelui paroh Niculaie Revnic şi prin vrednicia şi devotamentul celor 220 de familii de vrednici credincioşi, dar şi a altor binefăcători, biserica a fost reparată capital, interiorul locaşului de cult fiind repictat. De asemenea exteriorul bisericii a fost tencuit, au fost făcute gardurile, amenajându-se totodată şi curtea locaşului de cult.

Începând cu anul 2013, Preacucernicul Părinte Vasile-Claudiu Căprar a fost numit preot al Parohiei Șimișna.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...